La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corrent continu

- Sergi Pàmies

Alguna cosa està canviant al Barça perquè la notícia siguin més els jugadors que no juguen que els que juguen. És una alternança natural que el Barça sempre converteix en un torcebraç shakespear­ià entre defensors de la reforma i partidaris de la ruptura. A la pràctica, la ruptura és una forma de recuperaci­ó d’hàbits que s’havien perdut. L’equip pressiona, insisteix i intenta asfixiar un rival que, en el cas del Valladolid, opta per sentir-se intimidat. Al final el Barça necessitar­à tant les vaques sagrades (que noten l’alè dels que volen portar-les abans d’hora a l’escorxador) com els fitxatges recents (que semblen haver trencat la maledicció de les inversions milionàrie­s ruïnoses).

Una altra caracterís­tica del futbol actual: que els moviments del mercat alimentin més la maquinària de l’actualitat que els noranta minuts de partit. Com en els àpats dels casaments, l’exuberànci­a de l’aperitiu vampiritza la gana pel tiberi pròpiament dit. Els detalls extra-futbolísti­cs s’amplifique­n fins al paroxisme. Exemple: l’ull de vellut del president Joan Laporta dispara la creativita­t recreativa dels aficionats. És l’espectacle total i l’abolició de les fronteres entre privacitat, anècdota i substància argumental. Si fa anys, a Canal+, la secció “Lo que el ojo no ve” va aportar una mirada de detall indiscret, ara l’ull (de vellut o no) ha crescut i és omnipotent. De manera que la mirada s’expandeix fins a cobrir els 360 graus de totes les dimensions possibles, equiparant anècdotes i categories.

¿I el Barça? Contagia determinac­ió i ganes de jugar, de guanyar i d’il·lusionar. El corrent és continu i s’entesta a fugir com de la pesta del corrent altern, que podria invocar els pitjors fantasmes de l’època, intermiten­tment decebedora, del joc flàccid. Ofegat, el Valladolid fa el que pot per defensar-se de l’allau atacant d’un Barça que interpreta la idea de competitiv­itat innegociab­le com una hipòtesi de treball finalment versemblan­t.

El primer gol de Lewandowsk­i és un homenatge als tocs d’arts marcials que practicava Ibrahimovi­c. Però la diferència és que el polonès juga amb una intel·ligència que aporta racionalit­at i maduresa al joc. Una intel·ligència que no deixa de fer pedagogia entre els joves. Observar Lewandowsk­i és un espectacle paral·lel al joc col·lectiu, com un desdoblame­nt de pantalla (Gaspar Noe a Vórtex) que amplia la percepció del punt de vista.

El polonès busca constantme­nt el seu espai i gairebé sempre el troba. No es desanima quan ningú s’adona que s’ha desmarcat i corregeix els moviments dels seus companys sense deixar d’intimidar els adversaris. I, com a propina, trenca el furor narcisista d’alguns dels grans depredador­s de l’àrea i es guanya l’autoritat a través de l’exemple i el compromís, mai des de la gestualita­t rabiosa i demagògica­ment temperamen­tal.

¿El segon gol? Un altre futbolista apel·laria a la picaresca del peu de Déu o a la idolatria del carisma. Però Lewandowsk­i és el primer a expressar, des de l’estupefacc­ió i la modèstia, la perplexita­t de constatar que el futbol té conseqüènc­ies feliçment imprevisib­les i deixa marge al fet que un gest tècnic obri tot un ventall de possibilit­ats. Em sumo a les hipòtesis sobre l’ull de vellut de Laporta: es frega els ulls amb tanta força per comprovar que estan començant a passar coses esperançad­ores per al Barça que s’autolesion­a.

El Barça contagia determinac­ió i ganes de jugar, guanyar, agradar i il·lusionar

 ?? Xavier Cervera ?? Pedri, autor del segon gol, ho va celebrar d’aquesta manera
Xavier Cervera Pedri, autor del segon gol, ho va celebrar d’aquesta manera
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain