La Vanguardia (Català-1ª edició)

La banca descarta una nova guerra del passiu amb les pujades de tipus

El sector estima que el canvi de cicle trigarà a arribar als estalviado­rs

- Eduardo Magallón

Durant la primera meitat del 2010, l’Euribor era d’un poc més d’un 1,2%, i els bancs espanyols remunerave­n els dipòsits dels clients amb un 4% i un 4,5% d’interès. Avui es continua pagant a zero el passiu dels estalviado­rs, i l’Euribor va pel camí de tancar l’agost al voltant d’un 1,2%.

Fonts bancàries afirmen que les guerres pel passiu no tornaran, encara que es disparin els tipus d’interès a Europa. Llavors, en plena crisi immobiliàr­ia, els balanços de la banca espanyola estaven descompens­ats, ja que l’actiu (crèdits i préstecs) tenia més pes que no pas el passiu. Per això, les entitats bonificave­n els dipòsits per captar liquiditat. Ara la situació no és pas la mateixa.

Si els tipus d’interès continuen pujant, la banca espanyola haurà de remunerar els dipòsits dels clients, però el sector avisa els estalviado­rs que no esperin grans pagaments. Un reflex del que pot passar és el que ara està passant al Regne Unit, que els tipus d’interès són d’un 1,75% i, en canvi, la remuneraci­ó dels dipòsits dels clients se situa per sota d’un 0,5%. La guia que han deixat entreveure el Banc Central Europeu (BCE) i la seva presidenta, Christine Lagarde, és que els tipus d’interès oficials pujarien al setembre fins a un 1%, i podrien pujar més a curt termini com a estratègia per frenar l’escalada de la inflació que amenaça tot el continent.

Fonts bancàries expliquen que l’impacte de l’expectativ­a de pujades de tipus en el passiu és més baix que en l’actiu, perquè “les entitats financeres estan en una situació òptima de liquiditat derivada de la política monetària expansiva del BCE dels últims anys”. L’escenari de pujades passa en un moment en què “la regulació des de l’última crisi de crèdit s’ha endurit i ha requerit que les entitats hagin de tenir més nivells de liquiditat per fer front a les possibles crisis i evasió de capitals”.

Xavier Vives, professor de l’IESE, recorda que “els resultats dels bancs han estat bons i que les entitats estan en una situació millor, ja que tenen més control, que els ve des de fora”.

Va ser una de les reflexions que van sorgir a la conferènci­a anual de l’European Finance Associatio­n (EFA) celebrada la setmana passada a Barcelona.

“Crec que la remuneraci­ó ara començarà a pujar”, afegeix Vives. La veritat és que avui dia l’únic banc de tots els grans bancs espanyols que sembla que hagi mogut fitxa és el Sabadell, amb un compte en línia que remunera fins a un 2% els primers 30.000 euros. Fonts bancàries matisen que real

El 2010, amb l’Euribor al mateix nivell d’avui, la banca pagava fins a un 4,5% pels dipòsits

Les entitats que estan oferint remunerar el passiu volen guanyar clients, no pas recursos

ment no és un moviment per captar passiu, sinó per guanyar clients, ja que la remuneraci­ó està limitada a 30.000 euros i a persones sense vinculació actual amb el Sabadell.

Si es fan noves ofertes de remuneraci­ó dels estalvis en el futur, aniran en aquesta línia. “És possible que hi hagi moviments, però no pas per la necessitat d’obtenir finançamen­t per part de les entitats, sinó per captar nous clients”, expliquen des del sector financer.

La banca insisteix que “els estalviado­rs conservado­rs ja es poden beneficiar dels increments en els tipus a través de comptes remunerats que ja hi ha al mercat, i el més probable és que en continuïn sorgint més”. I expliquen que “també poden invertir en deute públic i renda fixa privada directamen­t o a través de fons d’inversió, o fins i tot en fons de liquiditat”.

De fet, el sector ha aconseguit durant els últims anys traslladar la inversió clàssica en dipòsits, que no té risc, cap a productes fora de balanç, com per exemple els fons d’inversió, que permeten a les entitats ingressar comissions per la gestió, tot i que causen pèrdues per als estalviado­rs. ●

 ?? César RangEl ?? Un client consultant l’oferta hipotecàri­a d’una entitat financera
César RangEl Un client consultant l’oferta hipotecàri­a d’una entitat financera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain