La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bèlgica reclama pactar “ràpidament” un límit europeu per al preu del gas

El ministre alemany de Finances promet mesures amb caràcter d’urgència

- BRUssel·les/Berlín

La crisi energètica està accelerant els plans perquè la Unió Europea estableixi límits en els preus del gas per frenar una inflació desbocada que amenaça de portar mitja Europa cap a la recessió.

El primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo, va assegurar ahir que treballarà les pròximes setmanes per aconseguir que la Unió Europea (UE) acordi “el més ràpidament possible” introduir un límit al preu del gas per fer front a l’augment dels preus energètics. En una línia semblant, el ministre de Finances d’Alemanya, Christian Lindner, va dir que el seu Govern ha d’abordar l’augment dels preus de l’energia “amb la màxima urgència” pels riscos d’un “impacte gegant” sobre l’economia.

En una entrevista amb el diari Bild am Sonntag, Lindner va dir que cal una acció ràpida o “la inflació serà impulsada cada vegada més per una crisi elèctrica”. El mercat de l’energia s’ha de revisar perquè els preus ja no estiguin vinculats a un gas cada vegada més car, que genera milers de milions d’euros en guanys per als operadors d’instal·lacions eòliques, solars i de carbó “a costa dels consumidor­s”, va afegir.

A Bèlgica, en una entrevista a la cadena flamenca VRT, De Croo va assegurar que convocarà dimecres vinent els seus ministres i les autoritats regionals per valorar diverses mesures, però els mitjans locals assenyalen que no s’esperen decisions immediates. El primer ministre de Bèlgica –del partit liberal flamenc Open-VLD– es va referir a diverses opcions, entre les quals el límit europeu al gas que ha defensat a les cimeres amb la resta de líders europeus. “Això només es pot fer d’acord amb altres països europeus. Constato que Alemanya comença a comprendre que és l’única solució possible. Les properes setmanes, treballaré amb altres països per posar-ho en marxa el més ràpidament possible”, va afirmar.

Un moment clau perquè els Vint-i-set discuteixi­n aquest possible límit europeu al preu del gas serà la reunió extraordin­ària de ministres d’Energia que convocarà la presidènci­a txeca de la UE, encara sense data concreta.

En una altra entrevista a la cadena RTL, la ministra belga d’Energia, l’ecologista flamenca Tinne Van de Straeten, va apuntalar l’opinió del primer ministre i va defensar que un límit al preu del gas podria alleugerir “immediatam­ent” la factura de les famílies belgues uns 700 euros anuals.

A més d’aquesta idea, les autoritats belgues sospesen també introduir un impost sobre els beneficis extraordin­aris de les companyies energètiqu­es, una opció que l’Executiu de De Croo valora des de fa setmanes, però que encara divideix els partits de la coalició.

També des d’Alemanya, el ministre d’Economia, Robert Habeck, va informar ahir que les instal·lacions d’emmagatzem­ament de gas s’estan omplint més ràpid del que es preveia malgrat la incertesa sobre el subministr­ament, i va predir que l’objectiu que a l’octubre s’assolís el 85% de la capacitat ja s’hauria de fer efectiu a començamen­ts del mes que ve.

A França ahir s’enllestien els detalls per augmentar les importacio­ns de gas algerià fins a un 50%. L’empresa de serveis públics francesa Engie SA negocia un nou acord després de la visita oficial a Algèria del president Emmanuel Macron. ■

França ultima un pacte amb Algèria per augmentar el subministr­ament de gas des del país africà

 ?? Agèncèie Beèac r Al ?? Protesta al Regne Unit contra l’augment dels preus de l’energia
Agèncèie Beèac r Al Protesta al Regne Unit contra l’augment dels preus de l’energia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain