La Vanguardia (Català-1ª edició)

Compte enrere a Patrimoni

- Valentí Pich President Consell General d’Economiste­s

més França i Espanya tenen un impost sobre el Patrimoni en vigor, tot i que el primer el va substituir el 2018 per un altre tribut sobre béns immobles. Aquesta posició en solitari penalitza que el capital estranger recali al nostre país, ja que els inversors, a l’hora de fixar la seva residència, tenen molt en compte la variable tributària, perquè tot negoci vol minimitzar costos i maximitzar beneficis, i aquesta circumstàn­cia adversa acaba afectant la competitiv­itat empresaria­l.

Pot ser que, en alguns casos, aquest tribut –que, per cert, va estar congelat entre els anys 2008 a 2010– constituei­xi més una picada d’ullet ideològica que no pas recaptatòr­ia, motiu pel qual algunes comunitats autonòmiqu­es no hagin decidit encara suprimir-lo, fet que fa que hi hagi importants diferèncie­s en la tributació depenent del territori, cosa que provoca desigualta­ts fiscals segons el lloc on es visqui. Només la Comunitat de Madrid té bonificat aquest impost al 100%, per això els residents en aquesta comunitat no l’han de pagar; i pel que podem veure, a les arques de l’esmentada administra­ció autonòmica els va molt bé, entre altres factors perquè s’han activat efectes multiplica­dors en la recaptació tributària.

Cada vegada se senten més veus en el sentit que alguna altra autonomia s’unirà al carro de la tributació a la baixa per als seus ciutadans. Tindrem un semestre de moltes pressions econòmique­s, per això els territoris no haurien de perdre l’oportunita­t d’atreure capital i talent a les seves economies rebaixant aquest cost fiscal.

Comença el compte enrere per transforma­r aquest impost. Encara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain