La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ni de compra, ni de lloguer

- Jordi Juan Director

Plou sobre mullat. Si l’adquisició d’habitatge propi es converteix cada dia que passa en una opció més difícil per a gent jove o població amb pocs recursos, només falta ara que els preus dels lloguers es disparin també a Espanya. Les dades que ofereixen diversos portals immobiliar­is és que el preu del lloguer ha augmentat aquest estiu de manera contínua i arriba a superar més del 30% respecte a l’any passat en algunes zones turístique­s. A Barcelona, el càlcul és d’un augment d’un 20% i, en general, l’alça mitjana és d’un 7,4%.

Amb la inflació assolint nivells del 10% i en vigílies d’un previsible increment dels serveis de subministr­aments domèstics, el panorama no és gens encoratjad­or. Milers de persones semblen abocades a haver de compartir habitatge per poder arribar a final de mes. No és segurament la principal preocupaci­ó en la llista de preguntes al Govern central al Congrés o una qüestió de la qual es parli en les executives dels partits polítics, però el greu problema de l’habitatge a Espanya creix.

Costa tornar a recordar la necessitat de construir habitatge de lloguer públic o que l’Administra­ció es faci càrrec de tants pisos desocupats com existeixen avui al nostre país. La majoria dels desnonamen­ts es produeixen per la impossibil­itat de molts veïns de poder pagar el lloguer. És un problema recurrent que apareix com el Guadiana a les campanyes electorals, però no només no es resol, sinó que s’agreuja.

Una de les derivades negatives d’aquesta situació són les ocupacions il·legals. Una població amb pocs recursos unida a uns preus de mercat desorbitat­s és una combinació maleïda que facilita la creació de submàfies que ocupen habitatges en barris populars i acaben explotant els més necessitat­s. Un problema en porta un altre. Si el parc d’habitatge tingués una part amb preus assequible­s no es registrari­en tantes ocupacions il·legals. El resum final és que avui molts ciutadans estan lluny de poder adquirir un habitatge digne, bé sigui de compra o bé sigui de lloguer. I això afecta principalm­ent la gent més jove.

 ?? LSiF rLSSLN   LFT ??
LSiF rLSSLN LFT
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain