La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina posa data a la reelecció del president Xi Jinping

- Ismael Arana

S’han acabat les càbales. Després de mesos esfullant la margarida, ahir es va anunciar oficialmen­t que el 20è congrés del Partit Comunista de la Xina (PCX) se celebrarà el 16 d’octubre. S’espera que l’actual president, Xi Jinping, sigui reelegit llavors per a un inèdit tercer mandat a la Xina moderna. Durant la trobada, la més important en la política nacional, també s’espera una renovació a fons de la cúpula dirigent i es definiran les polítiques interior i exterior de l’any que ve.

Des del seu nomenament com a secretari general del PCX fa una dècada, Xi s’ha entossudit a afermar el seu poder i apaivagar qualsevol facció rival que pugui fer-li ombra. Els últims anys no ha deixat d’acumular càrrecs, col·locar

El congrés del PCX podria aportar canvis a la política anticovid i mesures sobre Taiwan

els seus aliats en llocs clau i erradicar qualsevol condició legal a la seva renovació (el 2018 va liquidar el límit constituci­onal de dos mandats presidenci­als). Mentrestan­t, funcionari­s i mitjans estatals el descriuen una vegada i una altra com el líder visionari que necessita el país per garantir el “rejovenime­nt de la nació xinesa”.

La seva reelecció, que no ha estat anunciada oficialmen­t però es dona per feta, enterra el delicat sistema successori instaurat per Deng Xiaoping per evitar excessos personalis­tes com els que es van viure durant el maoisme. Sense successor aparent a la vista, el gran dubte ara és saber si Xi es conformarà a continuar cinc anys més o aspirarà a un quart mandat. Amb la presidènci­a ja lligada, l’atenció virarà cap a qui ocupa el càrrec de primer ministre, tradiciona­lment lligat a la gestió econòmica, que Li Keqiang abandonarà al març. Entre els principals candidats hi ha Wang Yang, de 67 anys, o el vice primer ministre Hu Chunhua, de 59, tots dos exlíders del PCX.

Després del congrés, que se celebra un mes abans de la cimera del G-20 a Indonèsia, molts ulls estaran posats en si la Xina adopta algun canvi en la seva controvert­ida política contra la covid (s’especula amb una possible reobertura gradual del país per reactivar l’economia) o si la nova cúpula pren alguna mesura de pes respecte a Taiwan, de qui Pequín reclama la sobirania. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain