La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Papa tanca una cimera insòlita de cardenals amb olor de preconclav­e

Els purpurats de Francesc es posen cara en una reunió a porta tancada

- Anna Buj

Conscient que el seu pontificat està a la fase final, el papa Francesc va tancar ahir amb una missa solemne una important cimera de cardenals al Vaticà, que segurament serà determinan­t per al disseny del futur de l’Església. Gairebé 200 persones entre cardenals, patriarque­s orientals i superiors de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu s’han citat en dues llargues jornades a porta tancada per estudiar la nova Constituci­ó apostòlica, Praedicate Evangelium, amb què el Pontífex ha reformat la cúria romana malgrat les reticèncie­s d’alguns sectors conservado­rs. Han estat dos dies insòlits al Vaticà. L’última vegada que va passar una cosa semblant va ser el 2014, per parlar de la família.

A Roma tothom coincideix que aquesta reunió, feta després del consistori de dissabte, en què es van crear 20 cardenals nous, té olor de preconclav­e: tot i que Francesc, de 85 anys, ha negat que vulgui renunciar immediatam­ent al Pontificat, sí que ha deixat clar que “no seria una catàstrofe” que fes un pas enrere si no se sent amb forces per continuar al capdavant de l’Església en el futur. És per això que aquesta cimera cardenalíc­ia és vista com una avantsala de la que decidirà el seu successor en el cas que mori o renunciï.

Al llarg dels seus nou anys de pontificat, el jesuïta ha nomenat un 63% dels 132 cardenals menors de 80 anys de gairebé 70 països que elegiran el pròxim líder de l’Església catòlica. Molts d’ells de parts recòndites del món, que no s’havien conegut mai cara a cara entre ells. Per això, cap ocasió no és dolenta per intercanvi­ar paraules sobre la seva visió de l’Església. Hi ha hagut dinars al barri de Borgo Pio o en algunes residèncie­s religioses, al marge de l’agenda oficial. No es descarta que els pròxims dies es comencin a filtrar alguns noms que han destacat i s’allargui la llista de papables.

“Tot consistori ajuda a coneixe’ns una mica més, això significar­à que a qui els correspong­ui donar el vot poden tenir una idea una mica millor dels altres

Al llarg de dos dies han intercanvi­at visions sobre la reforma de la cúria romana del Pontífex

cardenals”, va explicar dissabte el nou cardenal colombià Jorge Jiménez Carvajal, que com que té 80 anys ja no té dret a vot. “El to i l’experiènci­a són els d’una trobada fraterna, treballem junts encara que estiguem separats pels quilòmetre­s”, va dir el cardenal Michael Czerny, un dels més propers al Papa.

Durant aquests dos dies s’han dividit per grups lingüístic­s –cada cardenal podia triar l’equip de treball en què podia participar–, i la reunió va estar precedida per un breu discurs del Papa, que els va convidar a parlar lliurement sobre els temes a sobre de la taula. Entre altres coses, el paper dels laics al Vaticà –amb la Constituci­ó de Francesc poden guiar dicasteris (ministeris vaticans), també les dones–, l’evangelitz­ació en una època com l’actual o la transparèn­cia financera a la Santa Seu, un dels reptes actuals. Curiosamen­t, també escoltava la sessió l’italià Angelo Becciu, el primer cardenal jutjat per corrupció, a qui el Papa sembla que ha perdonat a mitges en espera de la sentència del judici. Tot i que l’ha convidat a participar en les trobades d’aquests dies, el Vaticà ha aclarit que està exclòs del pròxim conclave. ●

 ?? VATICAN MEDIA / Re  e ! ?? El papa Francesc durant la trobada amb cardenals que s’ha celebrat a l’Aula del Sínode
VATICAN MEDIA / Re e ! El papa Francesc durant la trobada amb cardenals que s’ha celebrat a l’Aula del Sínode

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain