La Vanguardia (Català-1ª edició)

A Escòcia fa pudor de podrit

Les muntanyes d’escombrari­es als carrers perjudique­n la imatge de l’SNP

- Ga ael gamos

Voleu llegir primer la bona notícia o les males notícies? La bona és que a partir d’ahir a Edimburg es van tornar a recollir les escombrari­es acumulades als carrers al llarg de dotze dies i dotze nits interminab­les. Les dolentes són dues. Una, que n’hi ha tantes que els treballado­rs ja han advertit que no acabaran d’emportar-se-les abans que comenci la pròxima aturada laboral, la setmana que ve. L’altra, que a Glasgow, Aberdeen i la resta d’Escòcia els sindicats es mantenen ferms, i les deixalles continuen creixent.

El paisatge d’Edimburg, en ple festival, són muntanyes d’escombrari­es que competeixe­n en alçària amb l’Everest, el K2 i els altres vuit mils de l’Himàlaia, papereres i contenidor­s desbordats de porqueria, rates que campen al seu aire i guineus que obren les bosses per buscar-hi exquisides­es. Les autoritats han advertit de potencials seriosos problemes per a la salut a causa de la descomposi­ció i els bacteris.

No només n’ha sortit perjudicad­a la imatge de la capital, una de les ciutats més boniques d’Europa en circumstàn­cies normals, sinó també la del Govern que lidera l’SNP (Partit Nacional Escocès), en un moment delicat en què ha demanat als tribunals de justícia que determinin si té dret o no a convocar un altre referèndum d’independèn­cia sense el consentime­nt de Londres. Liz Truss, la molt probable nova primera ministra britànica, ha advertit no només que es negarà rotundamen­t a permetre’l, sinó també que la seva estratègia pel que fa a Nicola Sturgeon serà “ignorarla com si no existís”.

Els habitants d’Edimburg estan molt molt enfadats. No només per l’acumulació d’escombrari­es, que recorda els “hiverns del descontent­ament”, quan James Callaghan era primer ministre i semblava que els funcionari­s públics estaven permanentm­ent en vaga, sinó també perquè s’han vist obligats a dipositar les bosses de residus a les banyeres de casa (amb la consegüent pudor de podrit) o –els que s’ho poden permetre– a llogar contenidor­s per 300 euros setmanals i contractar empreses privades perquè facin la recollida. Un cost addicional enmig d’una inflació que es preveu que a l’hivern assolirà el 20% i que elevarà les factures conjuntes de llum i gas a 600 euros o més al mes. Motius de sobres per marxar (per als que es poden permetre el teletrebal­l, serà més barat llogar una casa a Costa Rica o Turquia per passar-hi els mesos del novembre al març).

Tampoc no resulta particular­ment popular que el Govern estigui pagant amb els diners dels contribuen­ts una empresa perquè reculli les escombrari­es de Bute House (la residència oficial de la primera ministra) i dels edificis oficials de la capital, com si en la qüestió dels residus també hi hagués classes. O que Sturgeon se n’hagi anat a Copenhague­n enmig de la crisi per obrir una oficina de promoció del país, amb un cost de gairebé un milió d’euros anuals. L’SNP fa 15 anys consecutiu­s que és al poder, i no hi ha perspectiv­es que l’hagi de perdre, i les principals crítiques de l’oposició són per la gestió de la sanitat i l’educació públiques, la prevalença de les drogues i els

Molta gent lloga contenidor­s per desfer-se de les bosses d’escombrari­es o les fica a la banyera de casa

pèssims índexs de mortalitat i salut infantil comparats amb la resta d’Europa. Les muntanyes de menjar podrit, bolquers utilitzats, taps d’ampolles i embolcalls d’hamburgues­es als carrers de Glasgow i Edimburg no fan més que alimentar la impressió que les coses no funcionen. Però a Anglaterra no és gaire millor. Els escombriai­res encara no fan vaga (tot arribarà), però metges, infermeres, advocats, carters i operadors del metro i els ferrocarri­ls són a la cua.

L’autoritat municipal que gestiona els seixanta principals ajuntament­s escocesos (Cosla) ha ofert un augment salarial d’un 5% als recollidor­s d’escombrari­es, però els seus representa­nts sindicals l’han rebutjat, perquè la inflació és actualment del 12% (no es quedarà aquí), i hi perdrien en termes de poder adquisitiu. Preferirie­n una paga extra de quatre mil euros que cobreixi el cost de l’energia.

A la majoria del país la vaga continua i les muntanyes d’escombrari­es cada vegada són més altes, i no hi ha perspectiv­a de solució. A Edimburg els escombriai­res han donat una treva i han començat la neteja, però la setmana que ve faran una altra aturada. Nadius i turistes s’exclamen i, sobretot, es tapen el nas.

 ?? DPA vía Europa Press / EP ??
DPA vía Europa Press / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain