La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aliança de Sánchez i Scholz obliga França a estudiar el gasoducte Midcat

“Espanya serà solidària amb Alemanya davant el xantatge de Putin”, diu el president

- Ictecracc llRec Meseberg. Correspons­al

L’aliança energètica entre Espanya i Alemanya escenifica­da ahir pel president espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller germànic, Olaf Scholz, per pressionar França a favor del gasoducte MidCat va fer efecte al cap d’unes hores.

En una roda de premsa al palau de Meseberg, residència d’hostes del Govern federal d’Alemanya on va anar convidat el mandatari espanyol, Sánchez i Scholz van exhibir una visió compartida que podria fer de la península Ibérica, gràcies al Midcat, una via clau de trànsit de gas –i eventualme­nt d’hidrogen verd– cap al cor d’Europa, en ple debat estratègic a la UE sobre com es pot evitar el xantatge energètic de Vladímir Putin des que Rússia va llançar la seva guerra contra Ucraïna.

“Espanya està disposada a ser solidària i a respondre a la crida dels nostres estimats amics i països germans, com és Alemanya i altres països que estan patint el xantatge inacceptab­le de Putin”, va dir Sánchez, que va recordar que “Espanya concentra un 30% de les capacitats de regasifica­ció d’Europa i no podem fer-les servir de manera total i completa com a conseqüènc­ia que tenim un coll d’ampolla, i això és el que hem de resoldre, o amb França o amb Itàlia”. Els dos líders van llançar advertènci­es indirectes a França, reticent a reactivar aquest projecte a mig construir, aparcat el 2019.

Al cap de poc de la seva compareixe­nça, que va ser entorn de la una del migdia, el ministre francès d’Economia i Finances, Bruno Le Maire, va afirmar a París davant de la premsa que ara França estudiarà el projecte. “A partir del moment en què el president del Govern espanyol i el canceller alemany ho demanen, quan els amics ho demanen, examinarem la proposta dels nostres amics –va dir Le Maire–. Espanya i Alemanya són socis molt pròxims de França, de manera que, quan fan una proposta, l’examinem”.

El projecte del gasoducte Midcat, que connectari­a la península Ibèrica amb França i Europa, pot reviure si el tàndem hispanoale­many aconseguei­x vèncer aquesta reluctànci­a de França, que ha esgrimit raons tècniques, financeres i mediambien­tals per oposar-s’hi, si bé aflora la convicció que es tracta de l’interès francès per protegir el seu propi mercat energètic, basat en l’energia nuclear. Per això, Sánchez va recordar –a tall d’advertènci­a per al president francès, Emmanuel Macron– que hi ha l’alternativ­a de construir una canonada submarina de connexió amb Itàlia.

Juntament amb ell, el canceller Scholz va reiterar el suport germànic al Midcat, ja anunciat per ell mateix en una roda de premsa a Berlín l’11 d’agost. “Espanya i Portugal seran països capaços de produir un excedent que serà important –va raonar Scholz a Meseberg–. Amb aquesta crisi hem après que la interconne­xió contribuei­x a aportar més estabilita­t a les nostres societats i economies. És una gran tasca, la creació d’una xarxa europea, que s’aplica

“Examinarem la proposta dels nostres amics”, expressa el francès Le Maire sobre el pla, aparcat el 2019

El dirigent espanyol afirma que visitar Algèria, gran proveïdor de gas, li “encantaria”, i Scholz calla

a l’electricit­at, a futures xarxes d’hidrogen i ara a la xarxa de gasoductes, i volem fer el possible per aconseguir-ho”.

En aquest context, els periodiste­s van preguntar a Sánchez i a Scholz sobre la possibilit­at de visitar Algèria, un gran subministr­ador de gas, on han viatjat fa poc el francès Macron i el primer ministre italià, Mario Draghi. “M’encantaria ser jo qui vagi a Algèria”, va respondre Sánchez. Scholz no es va pronunciar.

L’alemany va rebre el seu homòleg espanyol a Meseberg, un palau barroc del segle XVIII, ubicat a 70 quilòmetre­s al nord de Berlín, al land de Brandenbur­g. El seu Govern de coalició de socialdemò­crates, verds i liberals hi feia una reunió estratègic­a sobre seguretat de dos dies i acabarà aquest dimecres. ●

 ?? Markus Schreiber / AP ?? El president espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, passejant ahir pels jardins del palau de Meseberg
Markus Schreiber / AP El president espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, passejant ahir pels jardins del palau de Meseberg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain