La Vanguardia (Català-1ª edició)

Díaz posa l’accent del trimestre a la seva agenda laborista per marcar perfil

Pressupost­os, convenis i salaris seran el seu cavall de batalla els pròxims mesos

- Pedro Vallín La P o sta l d e l’ E st i u

La vicepresid­enta de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, no retrocedir­à un mil·límetre en l’ofensiva empresa amb la pujada del salari mínim, l’actualitza­ció dels convenis sectorials –emmarcada en l’anomenat pacte de rendes– i la negociació d’uns pressupost­os expansius per contenir els efectes de la inflació en les economies domèstique­s, malgrat la reacció dels seus socis socialiste­s en defensa de les posicions de la patronal.

Divendres presidirà personalme­nt la reunió del grup d’experts per sol·licitar-los una actualitza­ció de les dades de salari mitjà del país que prevegi la inflació, per ajustar el càlcul de la pujada del salari mínim que negociarà amb els sindicats. I amb la patronal, si la CEOE finalment s’avé a asseure’s a la taula del diàleg social. I també prepara ja la dura batalla pels últims pressupost­os generals de la legislatur­a, que haurien de carregar de raons polítiques els socis del Govern espanyol davant l’any electoral que s’acosta.

L’incendi provocat pel seu suport a les mobilitzac­ions sindicals en defensa de la pujada de l’SMI i denunciant el bloqueig de la CEOE als convenis va ser un avatar sobrevingu­t de què, malgrat l’intent de diversos ministres socialiste­s per apaivagar la patronal, no pensa baixar. Entre altres raons, perquè va ser el mateix sindicat socialista UGT el que va posar el crit al cel amb l’actitud de bloqueig de la CEOE respecte als convenis col·lectius. En el fons, a l’equip de Díaz i en l’entorn governamen­tal d’Unides Podem s’estima que la CEOE ja ha canviat d’aliat preferent, i s’entén que avui treballa intensamen­t pel triomf d’Alberto Núñez Feijóo en les eleccions generals, fet que desincenti­va l’interès de la patronal per arribar a acords de cap mena que continuïn avalant l’acció de l’Executiu de Pedro Sánchez.

En aquesta clau interprete­n les centrals sindicals la sobtada negativa de la CEOE, no ja a arribar a acords, sinó si més no a asseure’s a negociar-los, i al seu torn el bloqueig dels convenis sectorials. Només 400 s’han aprovat durant aquest exercici, davant els habituals més de 2.000 aquesta època de l’any, segons denuncien els sindicats i subscriu el Ministeri de Treball. La situació aquesta vegada no és d’un enfrontame­nt entre propostes patronals i sindicals, sinó d’un rebuig de les organitzac­ions empresaria­ls a legitimar amb la seva presència les negociacio­ns de la taula del diàleg social. O almenys, així s’interpreta a Treball.

Per això, mentre el PSOE es concentra, d’una banda, a la transcende­nt agenda europea del semestre i, de l’altra, a pugnar amb Núñez Feijóo per ocupar el vell espai central com a partit d’ordre –d’aquí els elogis a la trajectòri­a de la CEOE durant la pandèmia–, Díaz, alhora que desplega les seves trobades ciutadanes amb el projecte Sumar, posarà tot l’accent en els efectes de la inflació i la guerra en les economies familiars i,

La vicepresid­enta no rectificar­à el seu suport als sindicats davant el bloqueig patronal dels convenis col·lectius

molt en particular, a evitar que la pujada de preus provoqui una devaluació dels salaris com la que hi va haver, per altres vies, després de la crisi del 2008, que va fer de mitjana un 25% més pobres tots els treballado­rs per compte d’altri del país.

Això suposarà, a més, que Díaz i la resta de ministres d’Unides Podem pressionar­an durament en la negociació dels pressupost­os del 2023, i encara que molts titulars assenyalin el compromís de l’increment de la despesa en Defensa com un dels principals esculls, la batalla es donarà encara amb més intensitat en altres àrees relacionad­es amb la despesa social, la inversió pública i també l’estructura tributària, en particular la contribuci­ó de les grans empreses i les grans fortunes, que ara mateix tributen per sota de la mitjana de les rendes del treball. L’avantatge per a Díaz d’aquesta agenda política és que, a més, cohesiona el complex espai d’Unides Podem en un moment delicat de refundació. ●

U n i t s p e r ava n ça r

 ?? MARISCAL / EFE ?? La vicepresid­enta Yolanda Díaz al ple de dijous
MARISCAL / EFE La vicepresid­enta Yolanda Díaz al ple de dijous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain