La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’auge de travessar l’Estret amb moto d’aigua

Alerten de les maneres alternativ­es a les pasteres per evitar els agents

- Joaquín Vera Marcer

L’escena, gravada per uns estiuejant­s a Tarifa (Cadis), mostra com les màfies que trafiquen amb immigrants es reinventen per esquivar els agents: trasllats de persones en motos d’aigua d’una banda a l’altra de l’Estret en encara no vint minuts. “És com un servei de taxi”, defineixen guàrdies civils que treballen sobre el terreny. “Un degoteig continu” a Cadis que s’ha intensific­at aquest estiu pel bon temps i el control marroquí més gran a les fronteres de Ceuta i Melilla, on també estan arribant migrants en motos d’aigua.

Tot està mesurat al mil·límetre per les organitzac­ions criminals. Fonts policials expliquen a La Vanguardia que les motos d’aigua surten des del Marroc en grups de fins a deu vehicles alhora. En grup, navegant com més a prop millor les unes de les altres per enviar un senyal erroni al radar, que previsible­ment detectarà una sola embarcació. Quan s’acosten a les costes gaditanes, el grup accelera i es desplega per deixar els immigrants a prop de terra ferma. En cada una d’elles han pogut travessar l’Estret fins a tres immigrants.

María del Carmen Villanueva, secretària provincial de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), assegura que les últimes setmanes s’han viscut moments de “molta tensió”, quan patrullere­s han rebut l’avís i s’han acostat a les embarcacio­ns: “Hem vist com els conductors han llançat els migrants –alguns sense que sàpiguen nedar– al mar per poder fugir. Entre socórrer o perseguir, sempre mana salvar vides”. Malgrat que no és un fenomen nou, l’estiu és el caldo de cultiu perfecte per a aquesta pràctica, ja que l’elevat nombre d’embarcacio­ns recreative­s pròximes a les costes serveixen de camuflatge per a les màfies.

Des de les forces i cossos de seguretat han detectat que els conductors de les motos d’aigua poden arribar a fer diversos trasllats durant la mateixa jornada. “Anada i tornada. Com un taxi”, precisen les mateixes fonts que qualifique­n aquest mètode com a “més segur” per als migrants que la tradiciona­l pastera. Per això, les màfies venen els passatges més cars. La forquilla de preus oscil·la entre els 3.000 euros i els 6.000 euros. Un preu que es pot veure rebaixat en el cas que el migrant s’ofereixi per traslladar droga a Cadis. El preu mitjà que paga un migrant per pujar a una pastera que travessi l’Estret es mou a la forquilla d’entre 1.000 euros i 2.000 euros.

Des de l’AUGC consideren que es pot fer front a aquesta situació amb una dotació més gran de mitjans humans i materials. I això passa per declarar la província de Cadis com a zona d’especial singularit­at, una reclamació que ve de lluny, de sindicats policials i associacio­ns de guàrdies civils. Interior continua treballant en aquest pla, segons fonts ministeria­ls, però amb retard respecte als terminis marcats a començamen­ts d’any. L’objectiu és dotar amb més mitjans les zones singulars o oferir incentius més atractius per als agents que hi estiguin destinats per evitar que demanin trasllats. ●

A la mateixa moto hi traslladen fins a tres migrants, a qui cobren entre 3.000 i 6.000 euros

 ?? Lo ?? Imatge obtinguda d’un vídeo en què es veuen les motos arribant a la costa
Lo Imatge obtinguda d’un vídeo en què es veuen les motos arribant a la costa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain