La Vanguardia (Català-1ª edició)

Urkullu lamenta les dificultat­s per obtenir noves competènci­es

-

El lehendakar­i, Iñigo Urkullu, va lamentar aquest dimarts, a la seva habitual roda de premsa d’inici del curs polític, la dificultat per obtenir noves competènci­es de l’Administra­ció central. “No hi ha avenços significat­ius” en el compliment de l’Estatut d’Autonomia i aquest any s’han obert nous processos d’inconstitu­cionalitat contra acords de l’Executiu basc.

El PNB és un dels aliats de referència del Govern de Pedro Sánchez i sap que l’Administra­ció central no pot menysprear les demandes del Govern basc. S’hi afegeix el fet que el PSE és soci de l’Executiu liderat pel PNB. Per això Urkullu va afirmar que, “si hi ha voluntat, l’acord és possible en aquesta legislatur­a”.

Urkullu va vaticinar en la seva intervenci­ó que els pròxims mesos seran difícils malgrat que la comunitat registra uns bons nivells de creixement. La previsió és tancar l’any per sobre del 4%.

No obstant això, la inflació provocada per l’encariment de les matèries primeres i les conseqüènc­ies derivades de l’eventual tall de subministr­ament del gas preocupen el Govern basc, que al llarg d’aquestes setmanes ha elaborat un pla de contingènc­ia acordat amb els agents socials de la comunitat per provar de pal·liar l’impacte de la carestia amb una reducció del consum.

El pla es fa seves les mesures del Govern central i n’hi afegeix d’altres. El Govern basc està especialme­nt preocupat per l’impacte de la crisi energètica en la indústria de la comunitat.

Preguntat en aquesta roda de premsa sobre la seva opinió entorn de les crítiques del conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, que va qüestionar aquesta setmana l’impost especial fixat pel Govern central a les grans energètiqu­es, Urkullu va afirmar: “Entenc que els qui represente­n les empreses de l’àmbit de l’energia tinguin també els seus interessos”. De totes maneres, el lehendakar­i va evitar alinear-se obertament amb Imaz i va subratllar que la prioritat “és mantenir els nivells de benestar social de les prestacion­s públiques”. ●

 ?? NXaXnv e vr ?? Iñigo Urkullu
NXaXnv e vr Iñigo Urkullu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain