La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès torna la pilota a Junts i li reclama concrecion­s a l’eix nacional

El president sol·licita als consellers que s’evadeixin de la polèmica entre partits

- Àlex Tort

El president de la Generalita­t no veu més que vaguetats a Junts per Catalunya pel que fa a la resolució del conflicte polític amb l’Estat. Mentre ell mateix i Esquerra mantenen l’aposta ferma per la taula de diàleg entre els governs espanyol i català, els republican­s reclamen als postconver­gents que més enllà d’amenaçar de deixar el Govern facin “propostes concretes”. “A confrontac­ió intel·ligent li manca substància”, raonen des d’ERC. Ahir Pere Aragonès va demanar als consellers de JxCat això mateix, que la seva formació concreti i posi sobre la taula opcions alternativ­es al diàleg.

Va ser durant la primera reunió del Consell Executiu d’aquest curs polític. Aragonès va respondre així a través dels consellers postconver­gents a Junts, que dilluns va donar-se un marge d’un mes, fins al debat de política general al Parlament del 27 al 30 de setembre, per acabar de decidir-se i resoldre si consulta a la militància o no per dilucidar si ha d’abandonar el Govern. De fet, a Esquerra consideren que l’advertènci­a de Laura Borràs i Jordi Turull de dilluns no és ni tan sols un ultimàtum als republican­s, sinó un “xutar la pilota endavant” de JxCat. A més, recorden que el president va anunciar fa uns dies que plantejarà en aquest debat una “proposta àmplia” per l’autodeterm­inació més enllà de l’independen­tisme.

Junts opina que el Govern s’està allunyant de l’objectiu de la independèn­cia. Hi té consellers, però aquests procuren mantenir-se al marge de la polèmica. La petició d’Aragonès a tots els membres de l’Executiu català perquè deixin que siguin els partits polítics els que fixin les seves posicions i les seves motivacion­s, “amb la màxima responsabi­litat”, no era sobrera, però tampoc del tot necessària.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va ser l’encarregad­a ahir en roda de premsa de donar a conèixer a la premsa el pensament del president. Va assegurar que Aragonès va manifestar a la reunió que “sempre estarà disposat a escoltar les propostes concretes de tothom, en tots els àmbits, especialme­nt en el de la resolució del conflicte polític amb l’Estat espanyol”. Però ho dent. Però europeus davant de tot!”. “Des de fa un any hem reprès un procés de negociació per trobar una solució a aquest conflicte polític”, va recordar davant dels presents i els que participav­en del debat a l’hipòdrom de Longchamp, als afores de París: l’ex primer ministre francès Bernard Cazeneuve, el president de Còrsega, Gilles Simeoni, i la vicepresid­enta de la regió de Guadalupe, Marie-Luce Penchard.

En aquesta xerrada, Aragonès també va defensar l’aspiració d’una Catalunya independen­t dins la Unió Europea. “Ens definim com a independen­tistes catalans i federalist­es europeus”, va arribar a dir el president català. ■

El cap del Govern defensa a París l’aspiració d’una Catalunya independen­t dins la UE

 ?? YOAN VALAT / EFE ?? El president de Còrsega, Gilles Simeoni, i Pere Aragonès conversant ahir a París
YOAN VALAT / EFE El president de Còrsega, Gilles Simeoni, i Pere Aragonès conversant ahir a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain