La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pecat i la glòria

-

Einstein va revolucion­ar el coneixemen­t del cosmos; però va ser, com el físic quàntic Max Planck, un pensador clàssic, defensor de l’ordre de la naturalesa. Va pertànyer a l’època gloriosa de la física i la cosmologia: la primera meitat del segle XX. Van brillar, a més d’Einstein i Planck: Bohr, Pauli, Heisenberg, Lemaître, Hubble, Born, Broglie, Schrödinge­r, Oppenheime­r. Van idear conceptes nous per entendre l’univers: relativita­t, espai-temps, quanta, incertesa, probabilis­me, complement­arietat, incomplete­sa, singularit­at. I van remoure vells patrons: positivism­e, determinis­me, causalisme, observabil­itat, els ídols de les ciències naturals.

Tals genis tenien la seva pròpia cosmovisió. Filosofia, ètica, religió –el “sentiment religiós còsmic” d’Einstein– i política van influir en la seva creativita­t científica. Eren científics no cientifici­stes; ni tecnòlegs, o tecnòcrate­s, com molts avui. Marcats per la Primera Guerra Mundial, el nazisme i la bomba atòmica, van criticar els particular­ismes nacionals, el racisme i l’estupidesa humana. Van creure en la responsabi­litat moral de la ciència. Però en alguns d’ells la glòria va comportar el pecat.

Per la seva participac­ió en el programa nuclear, Oppenheime­r li va confessar al president Truman que tenia “les mans tacades de sang”. El 1948 va publicar a Time Magazine: “Els físics han conegut el pecat”. I no va ser l’únic amb mala consciènci­a. La ciència és una clau que obre les portes del cel i la mateixa clau obre les portes de l’infern”, va dir Richard Feynman en una conferènci­a. Alguns no van escapar al risc que acompanya a la ciència contemporà­nia: entre el pecat i la glòria. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain