La Vanguardia (Català-1ª edició)

El veritable preu de l’energia

-

Avui en dia, l’elevat preu de l’energia és quelcom que preocupa, i molt, governs, empreses i famílies. Certament, els preus que assoleix el quilowatt, el litre de benzina, la tona de carbó o el metre cúbic de gas cotitzen a màxims i superen tots els anterior rècords.

No obstant això, més enllà del cost econòmic de l’energia (que sens dubte té un greu impacte en les nostres butxaques), és important advertir l’encara més elevat cost mediambien­tal derivat directamen­t del consum i l’abús de les energies fòssils, cost que supera amb escreix el seu propi cost econòmic, i en deixar-lo impagat, hipoteca directamen­t el futur amb greus trastorns climàtics.

A tall d’exemple, la sequera global, conseqüènc­ia directa de l’abusiu consum de combustibl­es fòssils, ha fet que grans rius del planeta, Yangtsé, Danubi, Rin, Tàmesi, Colorado, Paraná..., hagin perdut no solament la majestuosi­tat, sinó fins i tot la dignitat, tot impedint complir amb la missió vital de proporcion­ar aigua abundant per al consum humà, el reg, la generació d’electricit­at o el transport fluvial en les extenses conques que tenen. L’epidèmia d’incendis forestals arreu del territori, magres o nul·les collites derivades de la sequera, onades de calor infernals, destrucció d’hàbitats... són l’altíssim preu –per a molts invisible– d’abusar d’aquests negres combustibl­es.

Fixem-nos que quan agafem un vol low cost, el preu que paguem pot ser irrisori, però l’important impacte mediambien­tal d’emissions de diòxid de carboni que causem no el compensem, sinó que aquest passa directamen­t a engrossir un deute mediambien­tal global gegantí que ens està empobrint, tot hipotecant les futures generacion­s.

Martí Gassiot Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain