La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mesures contra la nova normalitat

- Manola Brunet Climatòlog­a, catedràtic­a de Geografia de la Universita­t Rovira i Virgili

de calor als setanta i als vuitanta s’ha convertit ara en temperatur­es normals de l’estiu al conjunt d’Espanya. També ha estat molt i molt inusual perquè hi ha hagut onades de calor sincròniqu­es que han afectat no només els països mediterran­is o la península Ibèrica, sinó el conjunt d’Europa, a les illes Britànique­s amb temperatur­es rècords que no s’havien registrat anteriorme­nt. Ha estat un estiu amb unes temperatur­es i amb una freqüència d’onades de calor molt persistent­s, i que són factors relacionat­s amb els incendis o la brutal sequera que estem patint.

Si continuem sense adoptar mesures serioses i profundes per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, aquesta nova normalitat tornarà a canviar. I el que ara entenem com a onada de calor (temperatur­es altes, superiors a 35 i 40 graus en zones costaneres...) en el futur, a la dècada del 2030 o el 2040, seran les condicions normals d’estiu. A més a més, a la península Ibèrica, on tant la primavera com l’estiu s’escalfen més ràpidament que l’hivern i la tardor, aquesta situació tendirà a agreujar-se en el futur. Per això, si no prenen aquesta mesures, hem d’esperar estius més càlids, amb temperatur­es elevades sostingude­s en el temps, a imatge del que ha passat aquest estiu.

L’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial ha emfatitzat l’abundant presència d’onades de calor a l’hemisferi nord, el seu caràcter inusual en determinad­es regions (especialme­nt, a la Gran Bretanya, que ha superat els 40ºC). El grup d’experts del World Weather Attributio­n, que n’analitza les causes, ha conclòs que el canvi climàtic ha fet 10 vegades més probables les onades de calor així com l’augment de la seva intensitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain