La Vanguardia (Català-1ª edició)

A Catalunya, 3,5ºC sobre la mitjana

- Marc Prohom Cap de l’àrea de Climatolog­ia del Servei Meteorològ­ic de Catalunya (SMC)

L’estiu del 2022 serà recordat pel seu caràcter extremamen­t càlid. En moltes àrees de Catalunya, especialme­nt al Pirineu i les Terres de l’Ebre, superarà el rècord anterior de l’estiu del 2003, mentre que el litoral i el prelitoral centrals estarien lleugerame­nt per sota. L’anomalia respecte a la mitjana climàtica (19611990) podria superar els 3,5ºC.

La caracterís­tica principal ha estat la persistènc­ia de la calor i l’absència total de períodes amb temperatur­a fresca. Podríem dir que l’estiu es va iniciar cap al 20 de maig, quan es va arribar a registres de fins a 38,5ºC. Després, vam patir la calor del 15 al 18 de juny, i l’onada de calor de l’11 al 25 de juliol, extraordin­ària per la durada i extensió. També és destacada la calor del 12 al 13 d’agost, amb màximes que van superar els 43ºC al Baix Ebre i el Priorat.

Símptoma d’aquesta persistènc­ia el trobem amb el nombre de nits tòrrides (mínimes superiors als 25ºC) que s’ha observat, de manera més evident, en la conurbació barcelonin­a. A l’observator­i de Can Bruixa (les Corts) de Barcelona, hi ha hagut 40 nits tòrrides (fins al 27 d’agost), quan la mitjana és de 9. En aquest àmbit, el fenomen de l’illa de calor urbana i la proximitat a un mar molt càlid (aquest any està de 2ºC a 3ºC per sobre de la mitjana) ajuden a potenciar els efectes de les onades de calor.

Mentrestan­t, la sequera que es va iniciar fa dos anys continua desenvolup­ant-se en el conjunt del país i és especialme­nt greu al litoral i el prelitoral central i nord. Aquí la intensitat ja supera la gravetat de l’episodi del 2004-2008.

Les projeccion­s de canvi climàtic indiquen que estius tan càlids com el d’aquest any seran més freqüents les pròximes dècades com a conseqüènc­ia de l’escalfamen­t global. De fet, actualment, l’estiu ja és a Catalunya 2,5ºC més càlid que la mitjana de fa 70 anys. Igualment, els esdevenime­nts compostos, és a dir, coincidènc­ia d’onades de calor i períodes de sequera com el que estem patint aquest any, seran també més habituals, cosa que posarà contra les cordes la gestió de l’aigua al país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain