La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crisi climàtica: i ara què fem?

- Francisco Doblas-Reyes Professor Icrea, investigad­or al BSC, un dels autors coordinado­rs de l’IPCC

del segle XIX a causa de l’augment dels gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Aquest escalfamen­t és inequívoca­ment a causa de l’acció humana i és més gran a les superfície­s continenta­ls que no pas als oceans. A més, algunes àrees continenta­ls s’escalfen més que d’altres. És el cas de la Mediterràn­ia i d’Europa, especialme­nt a l’estiu.

L’augment de la temperatur­a és només una de les expression­s del canvi climàtic, tot i que potser la més òbvia. No podem atribuir un esdevenime­nt específic, com el que ha passat aquest estiu, completame­nt al canvi climàtic (un sistema d’atribució d’extrems climàtics és urgent per al nostre país). Tot i això, aquest estiu inusual coincideix amb les estimacion­s dels informes publicats des de fa més de 30 anys: augment d’onades de calor acompanyad­es d’una intensitat més gran i freqüència d’incendis forestals i sequeres. Aquestes situacions es repetiran, fins i tot amb més intensitat, els pròxims anys.

Les crisis se succeeixen. La crisi climàtica tot i això ha arribat per quedar-se unes quantes dècades. No hi ha cap altra sortida que adaptar-se a un clima canviant que està agreujant problemes ja existents per als quals la societat no està preparada a escala local. La magnitud futura del problema és, no obstant això, una decisió en mans de la societat en conjunt. L’escalfamen­t futur depèn en gran part dels gasos d’efecte hivernacle que encara no s’han emès i que es poden evitar. I ara, què fem? Podem començar amb l’adaptació, no només local sinó global, i ser ambiciosos amb la reducció de les emissions de gasos. És una gran oportunita­t per pensar un món més just i resilient.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain