La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona: 33 nits tòrrides

- Javier Martín-Vide Catedràtic de Geografia Física de la Universita­t de Barcelona

D’entrada, l’estiu del 2022 a la Península i les Balears es pot qualificar, en espera d’una anàlisi climàtica detallada, de molt calorós, i segurament serà excepciona­l en diferents variables tèrmiques. S’han registrat, amb els criteris de durada, extensió i intensitat de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia, tres onades de calor, una en cadascun dels mesos d’estiu: del 12 al 18 de juny, del 9 al 26 de juliol i del 30 de juliol al 15 d’agost. Per tant, les del juliol i l’agost han estat onades de calor llargues, amb molt pocs precedents als arxius climatològ­ics. En total, durant 42 dies hem estat sota una onada de calor. Pràcticame­nt un mes i mig, cosa que, sens dubte, és un rècord, ja que supera la llarga onada de calor del 2015. A més, les onades de calor d’aquest estiu han afectat gairebé totes les províncies: a la del juliol 43 províncies van patir els seus rigors. D’altra banda, la seva intensitat (anomalia respecte a les temperatur­es mitjanes) ha estat igualment considerab­le.

Les dades de l’Aemet estimen l’anomalia tèrmica en +3,2ºC per a l’onada de calor del juny, +4,6ºC per a la del juliol i +3,8ºC per a la de l’agost. L’anomalia de l’onada del juliol probableme­nt ocuparia el primer lloc al rànquing de les onades de calor més intenses d’Espanya, almenys durant l’últim mig segle.

Tot i això, aquest estiu no s’ha batut el rècord de temperatur­a màxima absoluta, que continuen ostentant dues poblacions cordoveses: La Rambla i Montoro, amb 47,6ºC i 47,4ºC, respectiva­ment (registrade­s l’agost del 2021).

Les altres indicadors claus són els de les nits tropicals (en què les mínimes no descendeix­en dels 20ºC) i les nits tòrrides (mínima de 25ºC o superior). Un rècord molt destacat és que l’observator­i de Barcelona –el Raval, del Servei Meteorològ­ic de Catalunya– ha registrat ni més ni menys que 33 nits tòrrides, però també s’han registrat a llocs de l’altiplà nord, com ara Segòvia, a mil metres d’altitud. Amb valors molt elevats o excepciona­ls pel que fa a la durada, extensió i intensitat de les onades de calor, probableme­nt serà la mena d’estiu mitjà d’aquí a unes dècades, pel continu augment de la temperatur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain