La Vanguardia (Català-1ª edició)

Posada al dia desigual del passeig natural de la Ciutadella

-

Més enllà d’allotjar plantes, l’equip de l’alcaldessa Ada Colau encara no ha definit quins usos tindrà l’Hivernacle. Sanz es va limitar a dir que l’objectiu és tenirlo en condicions perfectes “perquè la ciutadania pugui fer-lo servir amb plenitud” i celebrar-hi “activitats vinculades amb el que passa a la Ciutadella”. Va admetre, però, que encara no tenen una proposta. Paral·lelament a les obres de rehabilita­ció, està previst encarregar el projecte sobre el que s’hi farà.

Obra de l’arquitecte Josep Amargós, tot i que el projecte inicial va ser de Josep Fontserè, l’Hivernacle es va construir entre el 1883 i el 1887 amb l’objectiu de conrear-hi plantes tropicals.

Com l’Umbracle, el Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons, es va estrenar amb motiu de l’Exposició Universal del 1888, que es va celebrar al recinte de la Ciutadella.

Les tres naus (central, Picasso i Magnòlies, pel nom dels passejos limítrofs) han estat posades al dia diferents vegades. La restauraci­ó es va fer entre el 1921 i el 1923, seguida de les altres del 1930 i el 1931 i el 1985. La penúltima va ser entre el 2008 i el 2009 i va costar més d’un milió d’euros, que es van dedicar a la impermeabi­lització, al drenatge, a la pintura i a arreglar claraboies. El 2015 van tornar els operaris, aquesta vegada per fer unes millores valorades en 800.000 euros que no es van arribar a realitzar perquè l’empresa constructo­ra va fer fallida poc temps després de començar les obres.

El govern de l’alcaldessa Colau destaca que l’actuació que s’executarà a l’Hivernacle és clau per “consolidar la Ciutadella com a espai estratègic que engloba actius molt rellevants des del punt de vista mediambien­tal, patrimonia­l, cultural i també del coneixemen­t i la innovació”. Cal recordar que el parc rep uns set milions de visitants a l’any. A més dels tres edificis veïns, que formen un passeig natural del parc, hi ha altres projectes en marxa, com ara la conversió de l’antic Mercat del Peix en un centre d’investigac­ió de la Universita­t Pompeu Fabra i la futura Biblioteca Provincial, que es construirà devora l’estació de França.

Just al costat de l’Hivernacle, el Museu Martorell, pertanyent al Museu de Ciències Naturals, està en ple procés de rehabilita­ció. La previsió és que les obres s’acabin al desembre.

Mentrestan­t, el Castell dels Tres Dragons, de la mateixa institució museística, està en espera d’un projecte, que ja s’està elaborant, per actualitza­r-lo. Gran part de l’exterior està protegit amb xarxes per evitar desprenime­nts.

Al mateix eix, l’Umbracle, de propietat municipal, també deteriorat però menys que els altres edificis esmentats, continua sense previsió de millora a curt termini. S’està començant el procés per redactar un projecte. Mentrestan­t, es manté obert els dies feiners, de les 8 hores a les 14.30 hores. Amb l’exuberant vegetació, aquest estiu s’ha convertit en un bon lloc per protegir-se de la intensa calor. ●

 ?? Barcel nelrela ?? L’Ajuntament està iniciant el procés per redactar un projecte de millora de l’Umbracle, un dels edificis veïns de l’Hivernacle
Barcel nelrela L’Ajuntament està iniciant el procés per redactar un projecte de millora de l’Umbracle, un dels edificis veïns de l’Hivernacle
 ?? Barcel nelrela ?? L’Hivernacle, rodejat ja per les tanques d’obra
Barcel nelrela L’Hivernacle, rodejat ja per les tanques d’obra
 ?? Barcel nelrela ?? El Castell dels Tres Dragons
Barcel nelrela El Castell dels Tres Dragons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain