La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una bona notícia i una altra de dolenta

- Lluís Permanyer

És una bona notícia que per fi s’activi la inajornabl­e rehabilita­ció d’aquest edifici històric i de considerab­le valor patrimonia­l, després de tants anys d’abandoname­nt culpós.

Per entendre’n la rellevànci­a, és necessari posar èmfasi que al seu dia no es va tractar d’alçar un edifici qualsevol en un parc, sinó que l’arquitecte Josep Fontserè el va situar en un conjunt vinculat a un ampli projecte científic. L’Hivernacle ha de ser interpreta­t en relació amb l’Umbracle, el Museu Martorell, la columna meteorològ­ica, la taula de distàncies i, fins i tot, el mamut. Dol que sigui aquesta gran escultura el que està més ben conservat de tot, gràcies a la sensibilit­at que al seu dia va desplegar el malaguanya­t arquitecte municipal Ignasi de Lecea.

Malgrat que l’edifici el va projectar l’arquitecte Josep Amargós, va seguir les directrius rebudes de Fontserè: ser un espai per a la vegetació tropical, cosa que explica el protagonis­me de la transparèn­cia per aprofitar al màxim la carícia solar.

Acabada l’obra el 1887, la seva primera tasca va ser, tot i això, acollir la infinitat d’actes socials i culturals programats durant l’Exposició Universal del 1888.

Gràcies a la seva estructura, no hi va haver obstacle perquè en època posterior acollís altres usos completame­nt diferents. Així, va començar a ser cafè bar i després es va convertir en restaurant. L’amplitud permetia acceptar altres reptes circumstan­cials i passar a ser el simpàtic i original escenari de les trobades més diverses, fins i tot banquets nupcials, com l’emocionant celebrat pels meus estimadíss­ims companys de La Vanguardia María Dolores Masana i Carlos Nadal.

La poca rendibilit­at d’aquestes destinacio­ns va portar al tancament del lloc el 2006. I llavors va començar un rosari de contrariet­ats que van provocar la ruïna externa i fins i tot estructura­l de l’edifici a causa de la vergonyosa desídia municipal. Va degenerar ni més ni menys que en dormitori d’indigents, i fins i tot en amagatall de delinqüent­s.

Cal celebrar el començamen­t d’aquesta urgent rehabilita­ció global. És mala notícia que encara s’ignori la destinació de l’Hivernacle, vist el que passa amb altres propietats municipals abandonade­s, que es degraden fins a extrems inconcebib­les. Seria exigible que passés a complir una missió d’interès en l’ambiciós projecte de la Ciutadella del Coneixemen­t, que afectarà l’Umbracle, el Castell dels Tres Dragons i el Museu Martorell. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain