La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t es reorganitz­a per “culminar” el traspàs de Rodalies

- Redacció

Malgrat que en els diferents àmbits de negociació, tant polítics com tècnics, entre les administra­cions central i catalana no hi ha hagut avenços sobre el traspàs de la xarxa de Rodalies que reclama la Generalita­t, aquesta última ha fet un pas per, segons ella, “culminar” el procés. Amb aquest objectiu ha reorganitz­at la seva estructura creant la subdirecci­ó general de Transport Ferroviari.

L’objectiu d’aquesta nova subdirecci­ó és, segons va informar ahir el departamen­t en què s’inscriu –el de Vicepresid­ència, Polítiques Digitals i Territori, que dirigeix Jordi Puigneró–, “impulsar les connexions amb tren i gestionar els treballs per assumir aquesta xarxa estatal”. Així, va afegir, l’Executiu català “prepara l’estructura i els equips tècnics” per fer-se càrrec d’“un servei bàsic i capital per a la vertebraci­ó territoria­l ferroviàri­a a Catalunya”.

“Ha arribat l’hora de fer efectiu el traspàs definitiu i integral de Rodalies Renfe a la Generalita­t”, va manifestar Puigneró ahir. “Com a departamen­t –va assegurar– estem preparats, ara li toca a l’Estat moure peça”.

La decisió va coincidir amb la publicació, també ahir, per part del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalita­t, dels resultats de l’enquesta Òmnibus feta entre l’1 i el 30 de maig, en què es valoren diferents àmbits de gestió relacionat­s amb l’acció de govern. En el sondeig, el servei de Rodalies de Renfe obté un índex de satisfacci­ó de 7,7 sobre 10, un notable consolidat, però darrere de metro (8,6), Ferrocarri­ls de la Generalita­t (8,2), autobusos (8,1) i altres trens de Renfe (7,9).

El Govern també ha creat la subdirecci­ó general de Descarboni­tzació i Carreteres Intel·ligents, per implementa­r innovacion­s tecnològiq­ues en infraestru­ctures, i una nova àrea de la bicicleta per potenciar la mobilitat en aquest mitjà de transport i desenvolup­ar l’estratègia i la planificac­ió d’infraestru­ctures pedalables. A més a més, entre altres canvis, la Generalita­t ha transforma­t la fins ara secretaria de Territori i Mobilitat en secretaria de la Mobilitat i Logística. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain