La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova York prohibeix als menors els esprais de nata per l’ús com a narcòtics

- NOVA YORK Efe

Les populars llaunes d’esprai de nata muntada estaran prohibides a partir de dilluns en tot l’estat de Nova York per als més joves de 21 anys, per evitar-ne l’ús com a narcòtics per part d’adolescent­s que inhalen l’òxid de nitrogen que hi ha dins els flascons. La llei ja va ser aprovada l’any passat, però no ha entrat en vigor fins ara: qui vengui aquests recipients als més joves de 21 anys s’exposa a una multa de 250 dòlars, o 500 si és reincident. D’ara endavant, qui vulgui comprar aquest producte haurà d’ensenyar un document d’identitat en vigor que provi que té més de 21 anys, com passa amb les begudes alcohòliqu­es i el tabac.

L’òxid de nitrogen, també conegut com “gas del riure”, no és il·legal i es fa servir per conservar la consistènc­ia de la nata, però pot ser extret per separat i proporcion­a una sensació d’eufòria de curta durada. Emprat de manera recurrent, causa baixades de tensió, desmais, pèrdues de memòria i fins i tot psicosi. Va ser el senador demòcrata per Nova York, Joseph Addabbo, l’impulsor principal de la llei, després de comprovar que l’ús irregular d’aquests flascons per part dels adolescent­s estava molt estès. L’òxid nitrós és una substància que es fa servir en medicina, ja que, juntament amb altres líquids volàtils (anestèsics halogenats), forma part del grup general d’anestèsics inhalatori­s, però s’administra sempre de manera controlada.

Quan s’inhala de manera descontrol­ada, provoca un estat d’eufòria i, en concentrac­ions progressiv­ament creixents, mostra propietats analgèsiqu­es i amnèsiques. La sensació de relaxació a què se li afegeix l’eufòria causa atacs de riure. Si se n’inhala més del compte, cosa que pot passar a causa de l’estat a què sumeix l’individu aquesta substància, hi ha un alt risc que la seva inhalació ocupi ràpidament i massivamen­t els alvèols pulmonars i disminueix­i l’oxigen en sang. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain