La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE busca solucions contra rellotge per a una crisi energètica que durarà anys

Brussel·les anima els governs a diversific­ar el subministr­ament i gravar les elèctrique­s

- Beatriz Navarro

A preus rècord i en un context extremamen­t volàtil, els països europeus ja han aconseguit omplir una mitjana d’un 80% les reserves de gas de cara a l’hivern, mesos abans del termini del novembre que marquen les normes comunitàri­es, ha confirmat aquesta setmana la Comissió Europea.

La bona notícia és que, segons els analistes, a curt termini, això allunya l’espectre dels racionamen­ts d’energia. La dolenta, que només és el principi, perquè el que amoïna els governs nacionals i les institucio­ns comunitàri­es no és només aquest hivern, sinó els que venen –la crisi durarà fins a cinc o deu anys, segons la previsió del primer ministre belga, Alexander de Croo–. És per això que la Unió Europea treballa contra rellotge per afrontar una crisi que es preveu que serà llarga, com també es tem que ho sigui el conflicte militar a Ucraïna.

La Comissió Europea presentarà mesures d’emergència per intervenir al mercat elèctric “com més aviat millor”, va assegurar ahir el portaveu, Eric Mamer. A les preguntes de la premsa, Mamer va negar que Brussel·les hagi reaccionat només quan Berlín ha reclamat mesures europees però no pas quan Espanya, Itàlia i Romania van demanar ajuda, o que vagi a cavall dels esdevenime­nts, en comptes d’avançar-se als problemes.

No és del tot clar que les propostes tècniques arribin abans de la celebració del consell extraordin­ari de ministres d’Energia, convocat el 9 de setembre, però la reunió serà crucial per definir les línies d’actuació a curt i mitjà termini, ara que s’ha imposat la idea que cal trencar el vincle entre el preu del gas i el de l’electricit­at, un sistema que ha permès a Vladímir Putin fer servir l’energia com a arma contra Europa pel suport a Ucraïna.

Segons la presidènci­a txeca de la UE, la resposta immediata s’inspirarà en l’“excepció ibèrica”, el mecanisme que permet a Espanya i Portugal limitar l’impacte que el preu del gas té en les tarifes elèctrique­s a costa de l’Estat, que assumeix la diferència. Diferents països del centre d’Europa, com per exemple Bèlgica, s’han interessat en aquest mecanisme d’intervenci­ó, però com que allà les xarxes

La UE pretén que la intervenci­ó al mercat elèctric es posi en marxa en qüestió de setmanes

elèctrique­s sí que estan interconne­ctades, els experts adverteixe­n que només pot funcionar si s’adopta un límit en l’àmbit europeu. La mesura podria entrar en vigor en qüestió de setmanes.

Per alleujar la situació a curt termini, Brussel·les també insistirà en la necessitat de diversific­ar les fonts de subministr­ament, apostar per les renovables i considerar gravar amb impostos els beneficis extraordin­aris de les companyies energètiqu­es com a conseqüènc­ia de l’escalada de preus, una cosa que ja ha fet Espanya i que estudia Alemanya. “Aquests diners es faran servir per preservar la cohesió social i finançar qualsevol ajuda que es doni a les companyies durant la definició del nou disseny del mercat” elèctric europeu, ha dit el vicecancel­ler Robert Habeck. ●

 ?? INA FASSBENDER / AFP ?? Una central elèctrica a Alemanya, un dels països més afectats per la crisi energètica
INA FASSBENDER / AFP Una central elèctrica a Alemanya, un dels països més afectats per la crisi energètica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain