La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Preparacio­ns líquides per a banyar una ferida. Viatjàveu.

2 Aquesta té la forma d’un instrument de corda. Els medalliste­s d’or. 3 Disjunció. L’acostuma a un hàbit perniciós. Carall rebaixat per la via de l’eufemisme. 4 L’inici de tots els alfabets. Distribuei­xo sang per tot el sistema circulator­i. Dol que provoca agitació. 5 Anirà sense vocalitzar. Fer-ho servir a l’americana. Planta marina que la cuina japonesa posa a moltes amanides. Res no és. 6 Els que són pops quan refila sardana. Descansa en plena vida onírica. Consagrà. 7 Situació problemàti­ca en què s’ha d’escollir un de tres camins possibles. Bala de palla a San Francisco.

8 El més ruc de tota la base. Agafar aire amb molta ambició. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 9 A les portes de Badalona. Núria Soler Bello. El fan fora de la competició. 10 La llengua original del parenostre. Sobrellom. Iode. 11 Dies sense cap ni peus. Fluorescen­t. Els penjolls més útils de la selva. 12 El país iberoameri­cà més picant. Formació de gel a partir de l’aigua prèviament fosa per compressió, quan disminueix novament la pressió sobre el sistema. Les sigles del millor bàsquet del món. 13 Divisa nipona. Ajudar. Arbre caducifoli a l’hivern. 14 Àcid en la formació del qual entra el sofre com l’oxigen en la d’un oxoàcid. Frontera.

VERTICALS 1 Alabant. Deixis lliscar la bandera ast avall per guardar-la. 2 Basca, no? Poden ser verds o tendres. Expressàve­u la vostra hilaritat. 3 As esportiu. Porció de cabells entreteixi­ts. Alinea’l sense vocalitzar.

4 La declaració de l’IVA més desendreça­da. Ho faci servir. En un cert sentit, cascs protectors de l’armadura. Fluor. 5 Sentis una profunda aversió. Tèpal del periant de les orquídies. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 6 Ornamentad­es amb nacre. De l’or. 7 Camí d’embriac. Entrà en escena per sorpresa. Pot ser natural o ambient, però sempre ens envolta. 8 Digerí. Van fent via. Comences a sentir-te gadità.

9 Art laic. Polígam sense uniforme. Rialler, sobretot al Carnaval de Rio. 10 Dispositiu òptic emprat per a generar llum polaritzad­a. Apàtic, més aturat que un fre de mà. Escaire. 11 Estima la dida. El curarà. Sis de bàquics. 12 Renou d’arbre. Passegem rere la Blancaneus. 13 L’era, el camp d’eres? El gènere de peixos que comprèn, entre altres, el bacallà, la mare de lluç, la mòllera o la faneca. Begut. 14 Que té la propietat de cremar. Adobant amb l’ajut de na Marie Brizard.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain