La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tolkien i el rèquiem per la Il·lustració

- 4e5r6 7all8n

“Al lloc del Senyor Fosc hi instal·laràs una reina. No fosca, sinó bonica i terrible com l’alba, traïdora com el mar, més forta que els fonaments de la Terra! Tots m’estimaran desesperat­s”. La Galàdriel resisteix la temptació de l’Anell Únic quan pren consciènci­a del seu poder desmesurat. Aquest serà el dilema de la reina elfa, que aquí J.A. Bayona ens presenta en la seva compromesa i guerrera joventut.

Perquè l’Anell Únic –els anells de poder en general– funciona com a al·legoria definitiva del poder polític modern, tant per la manera com transforma qui el porta com pel neguit que desencaden­a en els que l’anhelen. Se sap que l’obra de Tolkien és un relat antimodern –els focs de la indústria d’Isengard devoren els boscos per produir armes, i seran derrotats per arbres errants– fruit dels horrors de la I Guerra Mundial, la primera contesa mecanitzad­a. Però el que l’universali­tza com a mite modern és la seva versatilit­at.

Les guerres mundials van posar en qüestió un segle de racionalis­me i progrés, i Tolkien es va refugiar en la creació del facsímil més formidable de llegenda medieval per elevar una oda a la vida senzilla de la campanya anglesa i assenyalar les amenaces que l’assetgen. La principal, l’Anell Únic i els seus portadors, el poder polític i els que l’ocupen.

És lògic que aquesta crisi civilitzat­òria torni avui que la democràcia s’esllanguei­x i són molts els moviments polítics reaccionar­is –des del nou autoritari­sme trumpista de la dreta fins a la beateria rojiparda de l’esquerra– que estan convençuts que el millor de la humanitat habita en un passat edulcorat i no en un avenir tenebrós. Avui que, com la Galàdriel, molts pateixen la temptació megalòmana de la Il·lustració Fosca i d’altres, com Samseny Gamgí, només anhelen tornar a l’ordenat cultiu de la terra i a fumar en pipa cada vespre. ●

Davant la crisi del progrés, Tolkien es va refugiar en una oda antimodern­a

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain