La Vanguardia (Català-1ª edició)

El lloguer es dispara al juliol i en set ciutats augmenta més d’un 30%

Les rendes pugen en un 98% dels municipis, amb una alça mitjana d’un 7,4%

- Rosa Salvador

El preu del lloguer s’ha disparat aquest estiu a Espanya, i registra una pujada interanual d’un 7,4%, segons les dades facilitade­s pel portal Fotocasa, que avança que en set ciutats, totes situades en zones turístique­s, l’augment de les rendes respecte a l’any passat ha superat el 30%.

Les pujades més extremes s’han viscut a Gandia, on llogar un pis al juliol era un 53,2% més car que ara fa un any, i a Benidorm, on la pujada ha estat d’un 43%. Les rendes mitjanes a Espanya, per la seva part, assoleixen els 11,21 €/m2 al mes al juliol, segons les dades del portal, màximes des que va començar a fer l’estadístic­a, el 2006.

Des del novembre les rendes “sumen nou mesos consecutiu­s d’alces i presenten les pujades més fortes del seu recorregut des que hi ha registres”, amb diversos augments intermensu­als enguany que han superat l’1%, segons va explicar María Matos, portaveu i directora d’estudis de Fotocasa.

Segons les dades d’un altre portal, Idealista, el preu mitjà a Espanya encara se situa un 1,7% per sota dels nivells que va assolir abans de la covid, però supera en un 19% els màxims a què va arribar al pic de la bombolla immobiliàr­ia, el 2006. Francisco Iñareta, portaveu d’Idealista, va explicar que els lloguers van baixar a Espanya per l’esclat de la covid però des d’aleshores s’han recuperat amb força.

“Hi ha hagut una recuperaci­ó de la demanda amb el retorn del turisme, dels estudiants que tornaven a les classes presencial­s i el final del teletrebal­l. I simultània­ment l’oferta ha viscut una reducció fortíssima”, d’un 37% a Espanya, del 42% a Madrid o del 59% a Barcelona. “Mesures com el control de rendes que va imposar la Generalita­t a Catalunya, el límit del 2% a l’actualitza­ció de rendes que ha imposat el Govern espanyol o la indefensió davant el fenomen dels okupes porten alguns propietari­s a deixar el mercat i posar els habitatges a la venda, cosa que redueix els pisos disponible­s”, va destacar Iñareta.

A parer seu, les rendes continuara­n pujant els pròxims mesos perquè a aquests factors s’hi afegirà l’impacte de la pujada de tipus al mercat de compravend­a, que farà que moltes famílies que es plantejave­n comprar no puguin fer-ho i hagin de continuar de lloguer.

Segons les dades d’Idealista, les rendes han marcat màxims al juliol en dotze capitals de província (Alacant, València, Múrcia, Màlaga, Santa Cruz de Tenerife, Lleó, Lleida, Logronyo, Vitòria, Santander, Saragossa i Toledo), mentre que en 23 els arrendamen­ts han marcat màxims al llarg del primer semestre.

Fotocasa, per la seva banda, assenyala que els augments més importants del lloguer respecte a l’any passat s’han registrat a la Comunitat Valenciana (17,5%), les Balears (14,5%), Cantàbria (14,0%), Múrcia (13,9%), les Canàries (12,7%) i Madrid (11,2%). A Catalunya l’augment mitjà ha estat d’un 7,3%, amb Girona, amb un 20,3%, liderant el rànquing de les províncies espanyoles on més pugen els preus. La ciutat de Barcelona, per la seva part, és la segona capital de província en què més han apujat els preus: un 19,5% respecte a l’any passat, només superada per Alacant, on els lloguers s’han disparat un 26,4%.

El repunt del lloguer ha estat tan generalitz­at que es registren pujades en el 98% dels municipis que analitza Fotocasa (101 dels 103 més grans d’Espanya), i en set ciutats –totes en zones turístique­s– els augments han superat el 30% interanual.

La pujada de rendes més important s’ha registrat a Gandia: a la ciutat valenciana llogar un pis al juliol era un 53,2% més car que fa un any. Tot seguit destaquen els augments de Benidorm (43,0%), Torrevella (36,9%), Fuengirola (36,8%), Benalmáden­a (35,0%), Estepona (34,5%) i Calvià (30,8%). Aquesta ciutat, destaca el portal, ha desplaçat Barcelona i se situa al juliol com la més cara d’Espanya per llogar un pis, amb 19,43 €/m2 al mes davant els 18,43 €/m2 al mes a la capital catalana. ●

Hi ha menys pisos disponible­s i el retorn a la normalitat després de la pandèmia fa créixer la demanda de lloguer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain