La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan el cel ens cau

- Jordi Juan Director

Molts ciutadans s’han sentit en les últimes hores com Abraracúrc­ix, el cap del llogarret gal en les aventures de l’heroi de còmic Astèrix, que només temia una cosa en la vida: que el cel es desplomés sobre el seu cap. I és que la calamarsad­a que va caure dimarts a la nit en diverses comarques de Girona ha convertit la ironia del guionista francès René Goscinny en una amenaça molt real. Pedres de mig quilo a 100 quilòmetre­s per hora que van provocar la mort d’una nena i diversos ferits, a més de causar pèrdues abundants en edificis i vehicles. No s’havia vist mai res com això.

Fan bé els experts d’aclarir de seguida que aquests fenòmens atmosfèric­s no tenen res a veure amb el canvi climàtic i que són tan esporàdics i localitzat­s que estan al marge de la crisi de medi ambient que pateix el planeta. Però, sens dubte, l’impacte que causen en l’opinió pública fa que hi hagi una sensibilit­at més gran a favor de les polítiques de sostenibil­itat. Els negacionis­tes del canvi climàtic continuara­n dient que la calor d’aquest estiu o la sequera dels darrers mesos a Espanya és una cosa normal i cíclica, que no ho és ni de bon tros. Per això és tan important que quan ens enfrontem a un fenomen inesperat com és aquesta inusitada calamarsad­a, els mediambien­talistes no caiguin en la temptació d’utilitzar-la com a prova de la crisi climàtica. Una cosa es la convergènc­ia al mateix temps de la sequera de la Xina amb les inundacion­s del Pakistan i una altra de molt diferent és la calamarsad­a de les últimes hores. A nivell particular, lluny de les precisions dels científics, sí que val la pena destacar que fa temps que les calamarsad­es van deixar de ser una cosa divertida que feia gaudir els més petits i s’han convertit ara en una amenaça que fa que quan apareguin el més assenyat sigui posar-se a cobert.

Al capdavall, la conseqüènc­ia és que no havíem parlat mai tant del clima com ara, la qual cosa no deixa de ser positiva perquè contribuei­x a la conscienci­ació general. Però les pedres que han caigut aquestes últimes hores no són fruit del canvi climàtic.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain