La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya homenatja Gorbatxov pel seu paper crucial en la reunificac­ió

“Va mostrar que un estadista pot canviar el món”, diu Merkel, que va créixer a l’RDA

- María-Paz López

La mort de Mikhaïl Gorbatxov, el reformador soviètic que amb la seva manera de procedir va facilitar el final de la guerra freda, ha despertat genuí dol i homenatge a Alemanya per la seva contribuci­ó decisiva a la caiguda no-violenta del mur de Berlín, el 1989, i a la reunificac­ió alemanya, un any després.

“M’inclino davant un gran estadista”, va dir el president federal, Frank-Walter Steinmeier, en un comunicat de condol. “Alemanya està vinculada a ell per agraïment a la seva contribuci­ó decisiva a la unitat alemanya, per respecte al seu valor en l’obertura democràtic­a i en la construcci­ó de ponts entre l’Est i l’Oest i en el record de la seva gran visió d’una casa comuna i pacífica d’Europa”.

Gorbatxov era el líder màxim de l’URSS quan van tenir lloc esdevenime­nts clau per a Alemanya. “No oblidarem que la perestroik­a [reestructu­ració] va fer possible que Rússia pogués intentar emprendre l’establimen­t d’una democràcia, que la democràcia i la llibertat fossin possibles a Europa, que Alemanya pogués unificar-se, que el teló d’acer desaparegu­és”, va dir el canceller alemany, Olaf Scholz.

“Ha mort en un moment en què no només la democràcia a Rússia ha fallat –va lamentar Scholz–, sinó també quan Rússia i el president rus, Putin, caven noves tombes a Europa i han començat una guerra terrible contra un país veí, Ucraïna”.

L’excancelle­ra Angela Merkel, nascuda a Hamburg però criada a l’antiga República Democràtic­a Alemanya (RDA), va emetre una emotiva nota d’elogi amb referèncie­s històrique­s i personals. “Ell va mostrar amb el seu exemple com un sol estadista pot canviar el món per bé –va escriure la democristi­ana–. Mikhaïl Gorbatxov també em va canviar la vida de manera fonamental. No l’oblidaré mai”.

Angela Merkel, de 68 anys, en tenia 35 quan va caure el mur de Berlín. Vivia i treballava a Berlín Est. “Encara avui puc tornar a sentir la por que vaig tenir amb moltes persones a l’RDA, la por de si quan el 1989 cridàvem ‘Nosaltres som el poble’ els tancs es tornarien a engegar com el 1953”, va recordar l’excancelle­ra, amb referència a les marxes de ciutadans germanoori­entals contraris al règim comunista, que es desenvolup­aven sota aquest lema.

En efecte, el juny del 1953 carros de combat soviètics havien rodat per carrers de l’RDA per reprimir una vaga d’obrers de la construcci­ó que va derivar en aixecament generalitz­at contra el Govern, aixecament que va ser neutralitz­at.

Però res d’això no va passar el 1989. Gorbatxov no va intervenir per evitar la caiguda del Mur ni l’enfonsamen­t de l’RDA els mesos següents. “Hi teníem mig milió d’homes estacionat­s, armats fins a les dents. La màxima concentrac­ió d’armes, forces militars ben ensinistra­des, tancs, armes nuclears... –explicaria el mateix

Gorbatxov el 2009 en una entrevista a la televisió canadenca CBC recollida ahir per l’agència Reuters–. Si haguéssim donat aquella ordre, hauria estat un error que podia haver portat a una catàstrofe, que podia haver acabat en una tercera guerra mundial”. El 1990 Mikhaïl Gorbatxov va ser guardonat amb el premi Nobel de la Pau per “haver posat fi pacíficame­nt a la guerra freda”.

Sense el seu coratge, va sostenir Merkel, “la revolució pacífica de l’RDA no hauria estat possible”. L’excancelle­ra va concloure: “Més encara, va permetre que una Alemanya reunificad­a es convertís en membre de l’OTAN”. L’RFA (Alemanya de l’Oest) ho era des del 1955, i, malgrat que Gorbatxov es mostrava partidari de la reunificac­ió, descartava al principi que la nova Alemanya fos membre de l’Aliança Atlàntica.

L’estiu del 1990 el canceller Helmut Kohl va anar a Moscou i al Caucas a entrevista­r-se amb Gorbatxov, i tots dos van llimar les últimes diferèncie­s. El setembre d’aquell any es va firmar el tractat 2+4 entre les dues Alemanyes i les quatre potències vence

“Ha mort en un moment en què la democràcia a Rússia ha fallat”, afirma el canceller Olaf Scholz

dores de la Segona Guerra Mundial (França, Regne Unit, Estats Units i Unió Soviètica), que va permetre la reunificac­ió d’Alemanya, el 3 d’octubre del 1990.

En aquella època, als països satèl·lit de l’esfera soviètica, la societat que es despertava i els partits i grups democràtic­s que sorgien es van beneficiar que Gorbatxov no recorregué­s a la repressió violenta. Però aquell record positiu a Alemanya i gran part de l’Europa de l’Est contrasta amb el que tenen del difunt líder els països bàltics, aleshores part de l’URSS i contra els quals Gorbatxov sí que va enviar força militar. Lituània, Letònia i Estònia es van independit­zar a principis del 1991. Mesos després, el 25 de desembre d’aquell mateix any, Mikhaïl Gorbatxov va renunciar a la presidènci­a de la Unió Soviètica, que aquell mateix dia va deixar d’existir. ●

 ?? Reuters Staff / Reuters ?? Kohl brindant amb Gorbatxov davant el ministre alemany d’Exteriors Hans-Dietrich Genscher el novembre del 1990 (lloc no identifica­t)
Reuters Staff / Reuters Kohl brindant amb Gorbatxov davant el ministre alemany d’Exteriors Hans-Dietrich Genscher el novembre del 1990 (lloc no identifica­t)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain