La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia reconeix la figura històrica de Gorbatxov, però en subratlla els errors

-

Slutski va destacar ahir que Gorbatxov “va ser el polític més brillant de la seva època”. Però va assenyalar també que lamenta els processos de desintegra­ció de l’URSS, que acabarien amb la formació de 15 països diferents. “Això va fer el joc als que buscaven esborrar l’URSS del mapa polític mundial”, va assenyalar.

El diputat de Rússia Justa, Ole Nílov, assegurava que de Gorbatxov només se’n pot parlar bé o callar”. Aleksei Kudrin, exministre de Finances i president del Tribunal de Comptes, va escriure a Telegram que Gorbatxov va ser “autor d’un nou pensament i la perestroik­a, dissenyats per donar al país i al món un nou ànim.

Una personalit­at històrica, de gran abast”.

Gorbatxov “va ser massa amable per al paper històric que li va tocar viure”, va respondre com a contrapunt Serguei Stankévitx, analista polític i assessor polític de la presidènci­a russa entre el 1991 i el 1993. “Pel que sembla, això va tenir un paper positiu i negatiu en el seu destí”, va afegir.

Aleksei Iaroixenko, director del Centre de Seguiment dels Processos Polítics, creu que l’hegemonia mundial que els Estats Units van establir després del final de l’URSS “està directamen­t relacionad­a amb els errors de Gorbatxov en el lideratge de l’URSS”.

El politòleg Serguei Màrkov el va qualificar de gran polític però amb un destí paradoxal. “Gorbatxov va eliminar l’amenaça de l’apocalipsi nuclear a la humanitat, per la qual cosa és adorat a tot el món. Però alhora està maleït i és odiat al seu propi país, perquè no va mostrar força a temps i no va aturar la desintegra­ció d’un gran país”, va argumentar.

Grigori Iavlinski, fundador del partit liberal i opositor Iàbloko, va dir que l’últim líder soviètic va portar la llibertat a centenars de milions de persones a Rússia i voltants, també a la meitat d’Europa. “En sis anys al poder, va canviar el món. Gorbatxov no va marxar de Rússia. Hauria estat rebut amb efusivitat en qualsevol país, però es va quedar a la seva terra natal, on li va ser extremamen­t difícil per la incomprens­ió i el rebuig massius”, va assegurar. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain