La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Aràbia Saudita condemna a 45 anys una dona pels seus tuits crítics

- REDACCIÓ

Un tribunal saudita ha condemnat una dona a 45 anys de presó per “utilitzar internet per esquinçar el teixit social” i expressar les seves opinions crítiques a Twitter. Es tracta de la segona sentència d’aquest tipus en menys d’un mes.

L’organitzac­ió Democràcia per al Món Àrab Ara (DAWN), que va tenir accés al document judicial, va indicar ahir que un tribunal especialit­zat en terrorisme va declarar culpable Nura al-Qahtani, detinguda el 4 de juliol del 2021, d’“utilitzar internet per esquinçar el teixit social” del país i de “violar l’ordre públic amb l’ús de les xarxes socials”. Se sap poc d’aquesta dona, però sembla que no té vincles amb l’activisme i no queda clar què va publicar.

Fa poques setmanes un altre tribunal condemnava a 34 anys Salma al-Xehab, una estudiant saudita de la Universita­t de Leeds.

“Sembla el començamen­t d’una nova onada de condemnes per part de nous jutges que han estat col·locats al tribunal”, va dir Abdul·lah Alaud, director regional de DAWN. “Mostra com d’envalentid­es se senten les autoritats per castigar fins i tot les crítiques més lleus”, va afegir.

Altres activistes han estat detingudes en relació amb publicacio­ns a les xarxes socials des de l’any passat. La setmana passada el Centre del Golf per als Drets Humans va denunciar que les autoritats saudites també han acusat de terrorisme Lina al-Xarif, una metgessa detinguda des del maig del 2021 per expressar les seves opinions a les xarxes socials.

“És difícil ignorar que estem veient aquests càstigs perquè [el príncep hereu Muhammad bin Salman] ha rebut més legitimita­t en l’àmbit internacio­nal”, va dir Allison McManus, directora d’investigac­ió de The Freedom Initiative.

Joe Biden va anar al regne al juliol per reunir-se amb Bin Salman, amb qui va parlar sobre drets humans. Biden va prometre quan va assumir el càrrec que convertiri­a l’Aràbia Saudita en un estat “pària” per l’assassinat el 2018 de Jamal Khashoggi, però la crisi energètica per la guerra a Ucraïna li ha fet suavitzar l’actitud. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain