La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC, PSC i la CUP rebutjaran el recurs a la suspensió de Borràs

El futur dels sis assessors de la líder de Junts està en mans d’Alba Vergés

- Luis B. Gsrcís

El nou curs polític comença avui al Parlament amb la carpeta del cas de Laura Borràs sobre la taula. Després de ser suspesa de les funcions com a presidenta i diputada, l’òrgan rector de la Cambra catalana abordarà el recurs a la decisió adoptada el 28 de juliol per ERC, la CUP i el PSC. Serà a petició de Junts, que només d’acabar-se el període oficial de vacances va presentar una petició de reconsider­ació.

Les mateixes tres formacions amb representa­ció a la Mesa del Parlament que van decidir suspendre Borràs després de ser enviada a judici per fraccionar contractes públics, quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), apuntalara­n avui la seva decisió. De fet, fonts de la Cambra assenyalen que la Mesa, dirigida interiname­nt per la vicepresid­enta primera Alba Vergés (ERC), no entrarà en el fons de la qüestió i ventilarà el cas, al·legant que la suspensió de Borràs respon a “l’aplicació directa del reglament” de la institució.

Les normes indiquen que és causa de suspensió dels drets i deures parlamenta­ris l’obertura de judici oral a un diputat per delictes “vinculats a la corrupció”, per tant, la Mesa adduirà que no és procedent reconsider­ar una cosa que “no és fruit d’una decisió dubtosa sobre una tramitació parlamentà­ria”.

Aquí hi haurà la discussió més tècnica, on la secretària segona i diputada de Junts, Aurora Madaula –única representa­nt postconver­gent que queda a la Mesa– , intentarà convèncer la resta de membres de l’òrgan rector i denunciarà la violació de la presumpció d’innocència i de drets civils i polítics en què, a parer seu, incorre la suspensió de Borràs.

En aquesta línia, des de l’entorn de la presidenta comparen la situació de Borràs amb la resolució no vinculant de l’ONU, feta pública ahir, que estima que Espanya va violar els drets dels polítics independen­tistes suspenent-los de les seves funcions mitjançant l’article 155 abans de ser condemnats: “Si serveix per a uns, també per a d’altres”, vinculen, obviant la diferent naturalesa dels dos casos.

Borràs va anar ahir al Parlament per “preparar” amb Madaula els arguments de la reconsider­ació. La presidenta està suspesa de sou, no pot utilitzar el despatx oficial –tot i que encara hi té les seves coses–, ni el cotxe oficial, ni participar en plens, però es nega a dimitir. Acompanyad­a d’un dels seus col·laboradors, assegurava que no te previst aparèixer avui a la Cambra catalana.

El seu cas ofereix un altre afer difícil per tractar: el futur dels seus assessors. La presidènci­a del Parlament disposava de set, que van ser sis després que un d’ells, Ramon Luque, deixés el càrrec per recalar al Departamen­t de la Vicepresid­ència de Jordi Puigneró. Aquest personal eventual cobra sous que van des dels 48.006 fins als 88.000 euros a l’any i el seu futur està en mans de Vergés.

La competènci­a per nomenar o cessar assessors és de la presidènci­a, que ara exerceix interiname­nt l’exconselle­ra, tot i que a ERC traslladen la responsabi­litat al seu soci de govern perquè es tracta de càrrecs de confiança a proposta dels partits. Del que passi pot inferir-se la possibilit­at o no d’un acord polític entre els dos partits per arxivar el cas Borràs designant un relleu.

Fins aleshores, farà efecte la incomodita­t de mantenir sis assessors sense atribucion­s però cobrant, una cosa que repercutei­x en la imatge ja degradada d’una institució que arrossega polèmiques com les llicències per edat –les prejubilac­ions privilegia­des de què gaudeixen alguns treballado­rs de la Cambra– o les dietes dels diputats. ●

 ?? David B rra! / "#" ?? La presidenta del Parlament suspesa de funcions, Laura Borràs
David B rra! / "#" La presidenta del Parlament suspesa de funcions, Laura Borràs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain