La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els excaps d’ETA, Txapote i Henri Parot, traslladat­s a presons basques

El PP ho considera una contrapres­tació del Govern espanyol a Bildu pel seu suport

- Joaquín Vera

El Ministeri de l’Interior va anunciar ahir el trasllat imminent a presons d’Euskadi de tretze etarres, entre els quals hi ha els exdirigent­s de la banda terrorista Xabier García Gaztelu, àlies Txapote, —condemnat per una desena d’assassinat­s— i Henri Parot.

Tot just fer-se públics els trasllats que es consumaran les pròximes setmanes, l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) va acusar el Govern de Pedro Sánchez de “consumar la seva traïció”, ja que consideren que els etarres que arribaran a les presons basques són “assassins en sèrie” que “no han mostrat gens ni mica de penediment ni han col·laborat amb la justícia”.

També el Partit Popular va expressar el rebuig d’aquesta mesura. La secretària general i portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, en el seu compte personal de Twitter va assegurar que “cada suport de Bildu” al president del Govern, Pedro Sánchez, suposa “un trasllat d’etarres amb delictes de sang al País Basc”. Els diputats de Bildu van ser una de les formacions que van avalar al Congrés el decret llei de mesures sobre l’estalvi energètic en la votació de dijous passat. El PP considera que l’acostament dels etarres és una contrapres­tació a aquest vot.

Així, el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, va assenyalar que els abertzales tenien “tota la raó” quan van dir que Sánchez “era la seva oportunita­t”. “De mi no ho diran”, va concloure.

Des de fa un any, el Govern basc gestiona –com ja passa a Catalunya– les institucio­ns penitencià­ries de la seva comunitat.

El trasllat de presos d’ETA –se n’han dut a terme 345 des que Pedro Sánchez va arriba al Govern espanyol– s’ha accelerat la segona meitat de l’estiu de manera considerab­le.

El 21 de juliol, Institucio­ns Penitencià­ries va anunciar el trasllat d’onze condemnats de la banda terrorista, i dues setmanes després, el mateix amb dotze més.

Amb l’anunci d’ahir, que n’inclou 13, són 36 els condemnats que canviaran de presó en un període de dos mesos. Molts d’ells de la línia més sanguinàri­a d’ETA.

Entre ells, Txapote, que des de fa més d’un any compleix pena a la presó madrilenya d’Estremera i ha passat a segon grau. Va ingressar a la presó el 15 de desembre del 2005 i compleix una condemna acumulada de 30 anys per assassinat­s, atemptat i segrest, entre d’altres. Va ser cap militar d’ETA i està considerat de la línia dura de la banda. Acumula penes que superen els 500 anys de presó per, entre altres assassinat­s, els de Miguel Ángel Blanco; Fernando Buesa i el seu escorta, Jorge Diez Elorza; Fernando Mújica; Gregorio

Ordóñez; José Luis López de Lacalle; i dos guàrdies civils a la localitat de Sallent de Gállego (Osca).

Henri Parot, actualment a la presó de Lleó, va ingressar el 7 d’abril del 1990 i compleix una condemna acumulada de 41 anys per assassinat­s, homicidis, atemptats, organitzac­ió terrorista, col·laboració amb banda armada, estralls, lesions, falsificac­ió i tinença d’explosius i armes.

La seva detenció a Sevilla va suposar un cop rellevant en la lluita contra la banda terrorista ETA perquè ostentava la direcció dels comandos itinerants. El seu nom, a més, està associat amb l’anomenada doctrina Parot sobre el compliment íntegre de les penes. ●

Des de l’arribada de Sánchez a la Moncloa s’han acostat 345 presos etarres a les presons basques

 ?? NuEs Bè liGSsbiE / lol ?? L’etarra Txapote al judici per la mort de Miguel Ángel Blanco el 2006
NuEs Bè liGSsbiE / lol L’etarra Txapote al judici per la mort de Miguel Ángel Blanco el 2006

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain