La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els equips de Sánchez i Feijóo escalfen el debat del Senat

El líder popular promet portar “l’economia real” al duel amb el president

- CArm n d l Ri go

Govern espanyol i PP preparen el debat entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo de dimarts al Senat. La iniciativa va partir dels populars, i el president del Govern espanyol s’hi va prestar més ràpid del que probableme­nt ningú esperava.

Els populars ho agraeixen i l’única pega que li posen és que consideren que el debat es limitarà a les mesures d’estalvi energètic i les seves conseqüènc­ies econòmique­s. El Govern espanyol ja ha dit que aquest és el punt de partida. Ara queda en mans dels oradors de què es discuteixi.

Més queixes: el fet que Sánchez disposi en aquest debat de temps il·limitat i Feijóo i la resta de portaveus només tinguin quinze minuts per parlar dificulta el debat “serè i assossegat” que haurien desitjat. No és el president qui fixa les normes, sinó el reglament de la Cambra i és igual per a tots els presidents i tots els portaveus.

El Govern espanyol prova de guanyar almenys el preàmbul d’aquest cara a cara i dibuixar un líder de l’oposició sorprès per la decisió de l’Executiu de recollir el guant. “Feijóo té suor freda” des que sap que s’enfrontarà al Senat amb el president del Govern espanyol, va dir ahir el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños.

L’Executiu té la impressió d’arribar a dimarts amb vent de cua. El fet que la Comissió europea s’estigui plantejant la intervenci­ó del mercat energètic per regular els preus, tal com predica des de fa temps el Govern espanyol, i el suport de la Unió al projecte del Midcat reforcen, segons fonts de la Moncloa, la posició de Sánchez davant Feijóo. “Sánchez és una autoritat en l’àmbit europeu, està liderant el mercat energètic a Europa”, asseguren.

Feijóo fa veure que no s’immuta convençut que al Senat serà el portaveu de l’“economia real”. Per al PP, per molt brillant que pugui ser el full de serveis del Govern central a Europa, aquí a Espanya la realitat és que la ciutadania està suportant

Bolaños dibuixa un líder del PP amb “suor freda” perquè el cap de l’Executiu ha acceptat el cara a cara

una inflació superior a un 10%, que es destrueix ocupació des del juliol i la situació econòmica pot derivar en una recessió.

En l’entorn del PP se subratlla que Sánchez s’equivocarà si planta cara per l’excepció ibèrica mentre els espanyols no poden pagar la factura de la llum.

L’equip de Feijóo assegura que el president del PP portarà a la tribuna del Senat les seves propostes anticrisi, que està repetint des de l’abril, i que va enviar al president del Govern central. Aquestes propostes inclouen, només faltaria, la baixada d’impostos i l’explotació de totes les fonts d’energia, sense renunciar-ne a cap, ni tan sols a la nuclear.

Al PP adverteixe­n que si el Govern espanyol els retreu la insistènci­a en les seves propostes li recordaran que, de fet, Sánchez ha assumit mesures del PP que havia rebutjat abans, com ara la reducció de l’IVA de la llum a un 5%, o l’ajuda directa de 300 euros a les famílies.

Per al PP, el debat del Senat ha de servir per demostrar la debilitat de Sánchez constatada per les enquestes successive­s. ●

 ?? Daniel Pérez / E E ?? Moreno Bonilla, Núñez Feijóo i Bendodo ahir en un acte dels populars andalusos
Daniel Pérez / E E Moreno Bonilla, Núñez Feijóo i Bendodo ahir en un acte dels populars andalusos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain