La Vanguardia (Català-1ª edició)

La política és dels audaços

- Màrius Carol

APedro Sánchez se li poden criticar moltes coses, però no l’audàcia. I la història demostra que la fortuna afavoreix els audaços. Per cert, la frase la pronuncia Colin Farrell a la pel·lícula Alexandre, però en realitat la va escriure Ovidi quatre segles més tard de l’època d’Alexandre el Gran. No és que l’audàcia permeti aconseguir-ho tot, però almenys disposa per enfrontars­e a tot. L’últim episodi d’audàcia ha estat rectificar els seus col·laboradors davant la petició del PP de celebrar un ple extraordin­ari al Senat a fi de debatre sobre l’estratègia del Govern espanyol per abordar la crisi energètica i la situació econòmica.

La ministra portaveu, Pilar Alegría, havia anunciat que si Alberto Núñez Feijóo pretenia debatre amb el president havia d’esperar a la sessió de control del Senat. Però, hores després, Sánchez rectificav­a la seva col·laboradora i acceptava un ple extraordin­ari a la Cambra Alta. Feijóo no és diputat, així que no pot intervenir al Congrés. D’aquesta manera, dimarts vinent veurem un cara a cara entre el cap del Govern central i el cap de l’oposició que permetrà avaluar les possibilit­ats futures de cada un. Serà interessan­t assistir a aquest duel de titans. Feijóo va davant en les enquestes, però queden setze mesos per a les eleccions, i això en política és una eternitat. Sánchez se sent fort veient com la UE es mostra favorable a les receptes adoptades pel Govern d’Espanya en matèria energètica, que han estat criticades pel PP i que amenaça d’incomplir la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Però també se’l veu satisfet comprovant com Alemanya es mostra favorable a la seva proposta del Midcat per transporta­r gas a Centreeuro­pa i està pressionan­t França perquè accepti la construcci­ó del gasoducte. Per tot això, el president espanyol es percep reforçat malgrat la difícil situació econòmica que s’entreveu a l’horitzó.

A Pedro Sánchez li passa com al torero Juan Belmonte, de qui Manuel Chávez Nogales va escriure en la seva biografia que un dia que el públic l’ovacionava es va trobar amb un paio malcarat a la barrera que li va dir amb aire de disgust: “Vostè no ha estat res més que valent”. I Belmonte li va replicar, seriós: “I a vostè li sembla poc?”. ●

El cara a cara entre Sánchez i Feijóo de dimarts avaluarà les possibilit­ats de cada un

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain