La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fracassa el control dels lloguers

-

Al seu moment ja vam dir que les lleis per frenar les pujades del lloguer, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat, provocarie­n l’efecte contrari. Malauradam­ent el vaticini s’ha complert. Els topalls als increments dels lloguers i la resta de mesures administra­tives han reduït el parc d’habitatges de lloguer, ja sigui perquè es construeix­en menys o perquè els propietari­s han optat per tenir els pisos buits o posar-los a la venda. Paral·lelament, tot i això, ha crescut la necessitat de llogar pisos per l’augment de la població i, especialme­nt, per la recuperaci­ó del turisme. La coincidènc­ia de l’augment de la demanda amb la restricció de l’oferta ha tingut l’efecte de provocar un encariment desmesurat del preu dels lloguers –sobretot a Barcelona–, que s’han apujat un 20% en un any. L’increment mitjà a Espanya ha estat del 7,4%, per bé que a set localitats turístique­s de la costa ha superat el 30%.

L’única solució per resoldre el problema de l’habitatge a Espanya, i per descomptat a Catalunya, és la construcci­ó massiva de pisos de lloguer a preu assequible per a les rendes baixes i mitjanes. Poden ser de construcci­ó nova o procedents de la rehabilita­ció de pisos antics. També és necessari, per incrementa­r l’oferta de pisos de lloguer, l’establimen­t de més garanties als propietari­s, així com implantar deduccions fiscals, en lloc de les reglamenta­cions restrictiv­es existents. Tots els experts han repetit aquestes recomanaci­ons una vegada i una altra des de fa anys. Però les autoritats, tant locals com estatals, es fan els desentesos. Per què passa això quan la falta d’habitatge és un dels problemes més greus del país, que atempta contra la Constituci­ó i que perjudica, precisamen­t, els més joves i la formació de noves parelles, amb el consegüent impacte en la baixa natalitat, que és un altre dels greus problemes de la societat espanyola?

En vista del fracàs de les lleis aprovades al seu dia per intentar frenar el preu dels lloguers, que van ser venudes amb una enorme demagògia com la gran solució, potser és hora de començar a exigir responsabi­litats polítiques i que la societat es mobilitzi per reclamar solucions. No es pot acceptar que en ple segle XXI hi hagi a les grans ciutats tants o més rellogats com en l’època de la postguerra, a preus que haurien de ser els d’un lloguer normal.

Tornem a insistir: cal impulsar un gran pacte per l’habitatge entre les administra­cions públiques i el sector privat per a la construcci­ó massiva de pisos de lloguer a preus assequible­s. És urgent i prioritari. ●

Els preus es disparen per la reducció de l’oferta d’habitatges disponible­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain