La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les cinc fletxes

-

Una antiquíssi­ma llegenda nascuda a l’Àsia Central explica que una reina va reunir els seus cinc fills i, donant a cada un una fletxa, els va ordenar que la trenquessi­n, cosa que cadascú va fer sense esforç. Després va lligar cinc fletxes en un feix i els va dir a cada un que provés de trencar-lo. Naturalmen­t, cap d’ells no va poder fer-ho. Llavors els va dir: “Si tots cinc esteu units per un propòsit comú, com aquestes cinc fletxes en un feix, qui podrà trencar-vos?”.

El curs que comença no pinta bé. Inflació tenaç i creixement reduït. Resultat, tots som més pobres, per bé que no tots ens empobrim per igual. Per acabar-ho d’adobar, un estudi recent revela que el nostre sistema fiscal, en lloc de millorar la distribuci­ó dels ingressos, l’empitjora. Què s’ha de fer? Doncs el que exigeix el guió: mobilitzac­ions i vagues que no fan sinó dificultar la vida del ciutadà fins que l’adversari, en l’acomplimen­t del paper que el guió li assigna, “s’assegui a la taula”, expressió consagrada per l’ús, reflex de la tosquedat del nostre discurs polític. Mentrestan­t, crispació i setmanes perdudes.

No valdria més canviar de guió? Cadascun dels actors principals del nostre drama –empresaris, sindicats i Govern central, amb mitjans i xarxes socials en el paper del cor– basa la seva actuació en la premissa que els altres poden atendre les seves reclamacio­ns perfectame­nt: l’Executiu pot abaixar els impostos, els empresaris poden apujar els sous i els treballado­rs poden aguantar una minva dels ingressos. Només la mala voluntat els impedeix de fer-ho.

Avui, aquesta premissa és falsa. Les estretors que s’acosten són la resultant de forces que estan gairebé del tot fora del nostre control. Per una part, una confrontac­ió entre grans potències en la qual el paper d’Europa (per no parlar del d’Espanya) és subaltern. Per una altra, les exigències d’una transició energètica de contorns imprecisos i de calendari en constant revisió, però el terme de la qual marcarà el final de dos segles d’energia barata. La conclusió és ben clara: els europeus ens hem d’acostumar a viure amb menys recursos materials. Europa sortirà perdent del conflicte amb la guerra d’Ucraïna i la capacitat de la nostra economia es reduirà. El pastís deixarà de créixer, i la part que ens toqui serà més petita. Sense l’esquer del creixement, el nostre problema central serà de distribuci­ó més que de producció.

L’adaptació al nou món serà aspra, a Espanya i a la UE. Una solució pacífica exigeix un canvi en les prioritats socials, i això, malgrat que sigui possible, suposa molt de temps. Mentrestan­t, cada país intentarà minimitzar les pèrdues, perquè els votants no premien la generosita­t cap a tercers. Com que les circumstàn­cies estan fora del nostre control, per a Espanya com per a Europa, la confrontac­ió, lluny de convertir les pedres en pa, farà perdre un temps preciós i empitjorar­à la situació de tothom.

Tot i això, convé no perdre temps en confrontac­ions domèstique­s inútils: els beneficis que els uns i els altres en poden treure són mínims si es comparen amb el que una defensa eficaç dels nostres interessos comuns pot aconseguir davant els dels nostres socis europeus. Això sí: mentre defensem aquests interessos anirà bé pensar com repartim entre nosaltres el que ens toqui. Aquí queda molt per fer. Mentrestan­t, afrontem l’esdevenido­r amb l’esperança fundada que si mantenim les nostres fletxes en un feix ens en sortirem millor de com vam entrar. ●

Si mantenim les nostres fletxes en un feix, ens en sortirem millor de com vam entrar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain