La Vanguardia (Català-1ª edició)

Divuit forats

- Quim Monzó

La sequera d’aquest estiu passarà a la història com la més severa que ha patit Europa en els últims temps. Almenys fins que, l’estiu que ve, n’hi hagi una altra que superi l’actual i enfilem un camí indeturabl­e de rècords que cada any rebentarà el de l’anterior.

La setmana passada La Vanguardia explicava que els ajuntament­s de Granollers i Manresa van suspendre o restringir, durant les festes locals, les activitats que implicaven consum d’aigua, com la Refrescada Popular i el Correaigua. A l’Espluga de Francolí han decidit tallar-ne el subministr­ament nou hores al dia. Tampoc no reguen els parcs ni els jardins, i han tancat les fonts públiques. Moltes altres poblacions es troben en una situació similar, en els pròxims dies n’hi haurà encara més i Francesc Baltasar no és ara conseller de Medi Ambient. Ell sí que sabia solucionar els problemes dels assecament­s! Pujava a Montserrat i la Moreneta accedia als seus precs.

A França, on la intensitat de l’agostament els ha sorprès encara més que a nosaltres –perquè no estan acostumats a un descens de les precipitac­ions del 85%–, a més d’un centenar de municipis han tancat l’aixeta. A més, no poden regar els jardins ni rentar els cotxes. Només un sector s’escapa d’aquestes prohibicio­ns: el dels camps de golf. Perquè estiguin ben verds i bonics, s’han de regar sovint. Durant els mesos d’estiu, fins a 173 milions de litres d’aigua diaris fan servir els empresaris de golf francesos.

Davant d’aquest panorama, una colla d’ànimes conscienci­ades que es fan dir Extinction Rebellion es dediquen des de fa setmanes a omplir tots els forats dels camps de golf amb ciment. Un cop ben cimentats s’acaba la tonteria. Jo, aquí començaria pel de Sant Cugat del Vallès, que és el més antic de Catalunya i al que, per tant, li correspon aquest honor. ●

La sequera provoca restriccio­ns generalitz­ades d’aigua a tot Europa

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain