La Vanguardia (Català-1ª edició)

Renfe i Adif no van rebre alertes sobre l’incendi que va afectar el tren de Begís

- MADRID

Ni Adif ni Renfe van rebre cap notificaci­ó sobre la situació de la via que va provocar l’incident d’un tren per l’incendi de Begís (Alt Palància), en què diverses persones van resultar ferides, i es van complir els protocols de seguretat estipulats. Ho va assegurar ahir la titular de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, en una compareixe­nça en comissió parlamentà­ria. Segons la ministra, el 17 d’agost Adif va autoritzar la sortida a les 16.23 h del tren de mitjana distància entre València i Saragossa sense tenir coneixemen­t d’incidèncie­s en el trajecte. Quan va arribar als voltants de l’incendi, una hora després de la sortida, el comboi va haver d’aturar-se i retrocedir.

Segons Sánchez, la primera notificaci­ó que Adif va rebre sobre la incidència va provenir de la maquinista, després que va detectar “una intensa pluja de cendres i fum”. Seguint el protocol, la maquinista es va posar en contacte amb el centre de gestió del trànsit per preguntar si hi havia cap incendi a la rodalia i va comunicar que canviaria de cabina per tal de retrocedir fins a l’estació més propera (Caudiel), maniobra que va ser autoritzad­a “immediatam­ent”, segons el relat de Sánchez.

Aleshores hi va haver “situacions lògiques i comprensib­les” d’alarma entre els passatgers que van demanar d’abandonar el comboi tot i que la maquinista ja els havia informat que girarien cua. Aquesta maniobra es va endarrerir perquè alguns viatgers van accionar el fre d’emergència i van provar d’obrir les portes. Això, segons la ministra, va obligar la maquinista a recompondr­e el tren per reprendre la marxa a les 18.20 h, i va haver d’anar recollint passatgers que havien sortit del comboi i caminaven per les vies.

Sánchez va insistir que es van complir els protocols, que indiquen que la primera part que tingui coneixemen­t d’una alteració, ja siguin forces de seguretat o les administra­cions, ha “d’avisar l’altra per activar els mecanismes i procedimen­ts”. Finament, el tren va arribar a Caudiel, on els passatgers van rebre atenció mèdica. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain