La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un estudi conclou el dilema del pelatge de la zebra: negre amb ratlles blanques, no al revés

- Màrius sin

“Ni tan sols sé si soc negre amb ratlles blanques o blanc amb ratlles negres”. Així exposava en Marty, la zebra de la pel·lícula Madagascar de Pixar, el seu dilema existencia­l. Fa anys que els científics treballen per determinar el color predominan­t del pelatge d’aquests animals. Ara ja hi ha una resposta. Malgrat que encara hi ha moltes teories que justificar­ien el motiu, el que és evident és que les zebres són negres amb ratlles blanques. En un primer moment, es creia que el color real de l’espècie era el blanc. Llavors, es deduïa del fet que les ratlles negres “acaben” a la part posterior de l’animal. El blanc, com que és el color amb més presència al pelatge de les zebres, semblava que era el color autèntic. Tot i això, un article publicat a l’Enciclopèd­ia Britànica contradiu aquest plantejame­nt.

Segons els experts, els melanòcits –les cèl·lules que donen color tant al pelatge com a la pell– són els responsabl­es de produir la melanina, el pigment, que tenim tots els animals (excepte en el cas dels albins). A les zebres, uns missatgers químics decideixen quins melanòcits donaran color a les seccions del pelatge, creant així el patró de blancs i negres.

“El més important de les zebres és que el seu pelatge blanc representa l’absència de melanina. És a dir, el blanc no és el seu propi pigment”, estableix l’estudi. Per tant, s’entén que el negre és el color “predetermi­nat” d’una zebra. L’article editat a la publicació també remarca que les zebres no són ratllades, sinó completame­nt negres sota el pelatge. “Una zebra afaitada seria un animal completame­nt negre”, assegura la publicació.

Dilema resolt: les zebres són

 ?? Llibert Teixidó ?? Un exemplar en una reserva
Llibert Teixidó Un exemplar en una reserva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain