La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern insta a implantar ara la vinyeta com a transició

-

complet que ho testifica. “Unes vies amb bon mantenimen­t significa més seguretat”, va afegir. “Si hem de confiar en el mantenimen­t de l’Estat, podríem mirar l’històric d’inversió en infraestru­ctures a Catalunya”, va apuntar Puigneró. “No ens agradaria que el model viari de l’Estat a Catalunya s’assemblés al ferroviari”, va afegir amb referència als problemes que pateix la xarxa de Rodalies, que el Govern català vol que li sigui traspassad­a del tot.

El departamen­t que dirigeix la ministra Raquel Sánchez va recordar que ha contractat el mantenimen­t de l’AP-7 i l’AP-2 per valor de 60 milions i nega que hi hagi hagut falta de previsió davant el final dels peatges. Abans que vencessin les concession­s d’aquestes dues autopistes, l’1 de setembre de l’any passat –aquell dia també van vèncer les de la C-32 nord i la C-33, dependents de la Generalita­t–, ja havia elaborat diversos estudis previs sobre les afectacion­s que la mesura podria tenir en el trànsit i possibles millores, expliquen fonts ministeria­ls. Però, afegeixen, els processos administra­tius per encarregar projectes i obres no es podien activar abans que aquestes infraestru­ctures passessin formalment a mans de l’Estat. “Tot el que puguem avançar ho estem fent –va assegurar Flores–, però cal fer-ho amb tot el rigor tècnic que requereix i d’acord amb la legislació”.

La possibilit­at que s’implanti un sistema de pagament per ús de la xarxa viària d’alta capacitat està a sobre de la taula. Tal com va informar La Vanguardia (vegeu l’edició de dimarts), el Govern de Pedro Sánchez no preveu adoptar-lo abans del 2025. Però sí que ha encarregat estudiar les diferents alternativ­es de finançamen­t. En aquest sentit, Flores va dir que “la previsió és que puguem tenir aquest document al llarg de l’any que ve”. El secretari general d’Infraestru­ctures va recordar que aquest informe, previst

L’Administra­ció central vol estudiar totes les possibilit­ats abans de prendre cap decisió

a la llei de Mobilitat Sostenible, “abordarà totes les possibilit­ats, algunes ja en marxa en diferents països, i les avaluarà”.

Des del Govern català es defensa que el pagament per utilitzar les autopistes s’ha d’instaurar com més aviat millor. Puigneró va detallar que el seu objectiu és un sistema tecnològic que permeti pagar per quilometra­tge o establir que qui més contamini aporti més, entre altres variables. Però mentrestan­t, a tall de transició, el vicepresid­ent va apostar per la vinyeta, una mena de tarifa plana mitjançant una etiqueta als vehicles que ja van defensar alguns dels seus antecessor­s en el càrrec.

“És incomprens­ible que s’acabessin les concession­s sense un model”, va dir Puigneró, que va qualificar d’“inacceptab­le” que el Govern central no prevegi per abans del 2025 la possible instauraci­ó d’un sistema de pagament i va instar a ferho abans. De fet, va instar el ministeri a asseure’s a negociar i va celebrar que la patronal Pimec també reclami el mateix.

La Generalita­t també gestiona algunes autopistes, i Puigneró va justificar que en aquestes encara no hi hagi un model de desemborsa­ment per utilitzaci­ó perquè no vol que “només pa

Es “incomprens­ible” que les concession­s vencessin sense tenir un model alternatiu, lamenta la Generalita­t

guin els catalans, com passava abans”. “Si som capaços d’arribar a un acord amb l’Estat, podem introduir un model integrat en totes les vies”, va remarcar. “El tot de franc –va concloure– va en detriment del servei”. ●

 ?? Àlex Garcia ?? Cabines del peatge de la Roca, als marges del tronc central de l’AP-7, pendents de retirada
Àlex Garcia Cabines del peatge de la Roca, als marges del tronc central de l’AP-7, pendents de retirada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain