La Vanguardia (Català-1ª edició)

Embarcació batejada amb el nom de ‘Monturiol’

-

Narcís Monturiol és més conegut com a pioner de la navegació submarina, però va ser un incansable inventor d’ampli compàs i un polític combatiu.

No va prosperar la temptativa de rebatejar amb el seu nom el passeig Nacional. Només va merèixer un carreret a Sant Martí de Provençals. Malgrat que el 1915 es va crear una comissió municipal per aixecarli un monument, tampoc no va prosperar. Va caldre esperar el 1963, quan la Mutua Metalúrgic­a de Seguros va plantar a la Diagonal l’escultura de Subirachs.

En canvi, l’activista i compromès Centre Autonomist­a de Dependents del Comerç i de la Indústria (Cadci) va tenir la sensibilit­at de recordar la seva memòria quan traslladav­a la seu a la Rambla i instal·lava al port el vistós Club de Mar. L’entitat patrocinav­a fins i tot pràctiques esportives, com per exemple excursioni­sme, tennis, futbol, patinatge o especialit­ats marítimes; aquest vistós amarratge, inaugurat el 1914, facilitava de fer una sèrie d’activitats molt apreciades.

Es va tractar, en aquest cas, d’un llançament i un bateig molt celebrats. Era l’any 1915.

El 27 de març el president del Club de Mar sol·licitava a la Comandànci­a de Marina la

Era propietat del Cadci i el ritual es va complir en el seu Club de Mar

inscripció del iol amb el nom de Monturiol, tot just arribat de les drassanes de Livorno.

Al cap de dos dies, es va procedir a complir amb el ritual ja consagrat davant d’un públic nombrosíss­im: el bateig i el llançament.

No cal dir que hi havia els nets de l’inventor, ja que havien acceptat la proposta amb orgull.

Una salva eixordador­a d’aplaudimen­ts va esclatar quan l’embarcació començava a entrar a l’aigua i mentre la neta de Monturiol llançava el xampany de la seva copa a la proa. El senyor Sala, en nom de la Junta Directiva del Cadci, va dedicar un breu discurs en record del gran patrici Narcís Monturiol i va oferir la festa als seus descendent­s, que van contestar amb emocionade­s frases d’agraïment

El 25 de maig el Club Marítim celebrava les seves tradiciona­ls regates anuals, ja que li corresponi­a la responsabi­litat d’organitzar el Campionat d’Espanya atès que era posseïdor del títol i del trofeu donat per Alfons XIII. La competició va ser guanyada pel iol Manelic, seguit del seu germà Monturiol. Un bo i esperançad­or principi de la singladura que ja encarava. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain