La Vanguardia (Català-1ª edició)

Famosos entre l’espasa i la paret

- Albert Domènech

Els famosos de l’era actual s’han d’enfrontar a un obstacle que va més enllà de l’exposició pública habitual: els nivells variables d’ofensa que alguns porten a la sang i que, gràcies al poder retronador de les xarxes socials, se solen convertir en udols aterridors de què no sempre cal fer-ne cas. Que la nostra societat viu una hiperventi­lació que comença a ser carregosa és tan cert com que les cares públiques haurien d’anar més amb compte quan pugen certs continguts a les xarxes socials, ja que l’ostentació sol provocar rebuig, però molt més en provoca la solidarita­t tunejada per rebre l’afalac i l’aplaudimen­t col·lectiu que moltes vegades es converteix en una reprimenda estrepitos­a.

És el que li ha passat aquesta setmana a Cristina Pedroche i al seu marit, el cuiner Dabiz Muñoz, després de publicar a Instagram una col·lecció de fotografie­s del seu viatge a Mèxic. Les estampes idíl·liques del país mexicà, la gastronomi­a local i els banys exòtics han estat més o menys celebrats, però hi ha una publicació que no ha estat especialme­nt ben rebuda. Es tracta d’alguns posats de Pedroche amb tres nenes de Tipikal, al Yucatán, amb qui també ha fet algun ball per al seu compte de TikTok. “M’han ensenyat moltes coses”, escrivia la col·laboradora de Zapeando juntament amb aquestes fotografie­s.

El postureig dels famosos amb persones vulnerable­s per alimentar les publicacio­ns i, de passada, la imatge pública amb accions solidàries que blanquegin el seu univers sol ser tan habitual com de difícil digestió per a alguns dels seus seguidors, i ja ni en parlem, dels seus haters. Exemples en els últims mesos tenim com parar un tren, i cada vegada és més habitual veure personalit­ats públiques jugant a la solidarita­t impostada a les xarxes, accions que són molt lluny d’ajudar determinat­s col·lectius vulnerable­s, que segurament agrairien menys balls virals i més ajudes d’una altra mena per fer front a les situacions complicade­s que viuen. Dit això, tampoc no em sembla just criminalit­zar constantme­nt les publicacio­ns dels famosos ni demanar-los que pel seu estatus salvin el món. Pedroche va optar per eliminar els comentaris de la publicació. Unes hores després, Dabiz Muñoz es va convertir en tendència per aquesta declaració en una revista: “Pagar 365 euros per un menjar no és pas una cosa de rics”. I més crítiques. Són famosos que per voler cridar l’atenció cometen molts errors, però que, com tots, no són perfectes, ni de bon tros herois. Cal trobar un equilibri. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain