La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’influx de l’NBA

Antetokunm­po (Grècia), Doncic (Eslovènia) i Jokic (Sèrbia) són a priori les grans estrelles del torneig

-

Dues vegades escollit MVP de l’NBA

(2019 i 2020), és una de les figures indiscutib­les de la millor lliga del món. Provarà d’emportar-se el torneig amb companys com l’exblaugran­a Calathes.

Va mostrar el seu extraordin­ari talent ● al Madrid sent pràcticame­nt un adolescent. El seu salt als EUA no el va acomplexar. S’ha convertit en un gegant. Vol repetir títol europeu amb el seu país.

eBloa nca

ser elegit al millor cinc inicial les últimes quatre temporades i ser all-star les últimes sis. Als 27 anys, ja fa oposicions per convertir-se en el millor jugador europeu de la història.

Amb la selecció grega va debutar el 2014 i va disputar el Mundial. L’any següent va participar en el seu primer Eurobàsque­t, en el qual Grècia va caure als quarts de final contra Espanya, que acabaria sent campiona. El seu últim gran campionat internacio­nal va ser el Mundial del 2019. Fins ara, no s’ha acostat a l’èxit amb el combinat nacional. En aquesta edició de l’Eurobàsque­t tindrà l’oportunita­t de demostrar la seva capacitat de lideratge acompanyat del seu germà Thanassis, Nick Calathes o Tyler Dorsey.

i j o hh + . o ( ,(

Nikola Jokic va succeir Antetokunm­po com el tercer europeu a ser nomenat MVP de l’NBA. També va ser per partida doble, els anys 2021 i 2022. Suma tres presències al millor cinc inicial de la temporada (2019, 2021 i 2022) i quatre participac­ions a l’All-Star, les quatre últimes temporades. Amb la mateixa edat que el grec, la seva explosió a la lliga va ser més tard. La seva falta d’explosivit­at xoca amb l’espectacul­aritat de la

Ha fet de la seva condició física i la

● seva tècnica superdotad­a una marca registrada. Així ha aconseguit ser un dels millors generadors de joc des de la posició d’interior. Lidera Sèrbia.

competició, però ell va fer de la seva condició física i la seva tècnica superdotad­a una marca registrada. Així, és un dels millors organitzad­ors i generadors de joc des de la posició d’interior.

Amb la seva selecció va conquerir la medalla de plata al Mundial sub 19 del 2013, celebrat a la República Txeca. Va tornar a tocar metall als Jocs Olímpics de Rio del 2016, aquesta vegada ja amb l’equip absolut. Sèrbia es va quedar a un pas de l’or, després de caure derrotada contra la totpoderos­a selecció dels Estats Units a la final. Al Mundial de la Xina del 2019 va arribar fins a quarts de final.

i j 3 (j - i(

El base dels Dallas Mavericks està cridat a succeir els altres dos com a quart MVP europeu de l’NBA. Després de la seva primerenca explosió amb el Reial Madrid a l’ACB i a l’Eurolliga, va sortir elegit al número tres del draft aquell mateix any. A l’NBA no es va acovardir, va continuar creixent i va demostrar que té potencial per convertir-se en el que molts esperen: millor jugador europeu de la història. Encara és aviat. Durant la seva curta trajectòri­a als Estats Units, ha estat reconegut com a millor rookie de l’any, tres vegades inclòs al millor

l roca

cinc inicial i tres més a l’AllStar.

Amb Eslovènia va madurar sota la batuta de Goran Dragic, líder de la selecció a l’Eurobàsque­t del 2017 que tots dos van conquerir. En aquell torneig, Dragic va ser MVP i Doncic va formar part del millor quintet. Als Jocs disputats l’any passat, on el base de Dallas ja era l’estrella indiscutib­le, Eslovènia va acabar quarta i Doncic va firmar la segona millor anotació en la història de la competició, amb 48 punts en el seu debut.

ó . h T( o ó q h u d (

A més dels tres jugadors citats, estrelles indiscutib­les de l’NBA, hi ha altres col·legues de professió que formen part d’aquella competició i defensaran els colors de la seva selecció. Es tracta de Rudy Gobert (Minnesota Timberwolv­es), pivot que lidera França i un dels millors defensors de la història moderna de l’NBA; Domantas Sabonis, aler pivot dels Sacramento Kings (Lituània); Bojan Bogdanovic, aler de Utah Jazz (Croàcia); Valanciuna­s, pivot dels Pelicans (Lituània); Goran Dragic, base dels Chicago Bulls (Eslovènia); Dennis Schröder, base i agent lliure (Alemanya) i Jusuf Nurkic, pivot dels Trail Blazers (Bòsnia i Hercegovin­a). ●

 ?? ?? Ianni  Antetokunm­po
Ianni Antetokunm­po
 ?? ?? Luka Doncic
Luka Doncic
 ?? ?? Nikola Jokic
Nikola Jokic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain