La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Ibex pateix la pitjor ratxa de la història amb onze jornades en pèrdues

La inflació, la crisi energètica i els dubtes sobre els tipus afecten l’índex

- Eduardo Magallón

en un seminari de l’Associació d’Investigac­ió de Bancs Centrals (AIBC) i de la BSE (Barcelona School of Economics) que cal examinar detingudam­ent les dades a cada reunió del BCE, però que cal distingir entre el curt termini, en què hi ha una “escassetat” d’“energia barata” a Europa, i el llarg termini, que ja hi haurà energia renovable, que acabarà alleujant les tensions sobre els preus.

Teresa García Milà, catedràtic­a d’Economia de la Universita­t Pompeu Fabra, també evita caure en dramatisme­s i recorda que la majoria de les previsions apunten a un descens de la inflació l’any que ve (vegeu el gràfic) i que la solidesa dels bancs és superior a la que es tenia a l’anterior crisi del 2008.

Hi ha un altre element a tenir en compte sobre els futurs passos que farà el BCE: l’evolució del preu del gas i de l’electricit­at. Els futurs del gas a Amsterdam fa tres dies que estan en caiguda lliure i la tarifa elèctrica a Alemanya en dos dies s’ha reduït a la meitat.

Més enllà de possibles elements especulati­us i que el mercat pot començar a descomptar una recessió al Vell Continent, aquesta caiguda podria suggerir que potser s’ha deixat enrere el pic de l’encariment energètic.

Malgrat que els pronòstics apunten al que en anglès es diu jumbo hike (com a una espècie de pujada abrupta) dels tipus d’interès, cosa que permetria, a més, sostenir l’euro i evitar una evasió de capitals cap a l’àrea del dòlar, no és del tot clar que això passi.

Com va dir una vegada l’expresiden­t de la Reserva Federal Alan Greenspan, “realment no és pas el nostre fort fer previsions; fem veure que sí, però la veritat és que no”. ●

L’Ibex no havia tingut mai un comportame­nt negatiu durant tant temps. Amb un 1,17% de caiguda ahir, l’índex espanyol acumula 11 jornades consecutiv­es en números vermells. Des del 17 d’agost, tots els dies l’Ibex ha acabat en pèrdues.

És la sèrie negativa més llarga d’ençà que es va crear el 1992. Va tancar en 7.886,1 punts. La caiguda acumulada a les sessions és de més d’un 6%, però el que amoïna no és la intensitat, sinó el missatge

Creat el 1992, l’Ibex va registrar dues vegades caigudes de l’índex durant deu sessions seguides

de pessimisme que projecta durant tantes sessions.

Ahir la baixada va coincidir amb la publicació del nou rècord d’inflació a la Unió Europea, que va arribar a un 9,1% a l’agost. Els dubtes sobre les pujades de tipus a Europa, els costos energètics i l’ombra de la desacceler­ació convertida en gairebé recessió en algunes economies inquieten els inversors. Els que compren a l’Ibex encara no saben del tot si el BCE pujarà un 0,5% o si anirà més enllà i sorprendrà amb un 0,75%. Aquesta incertesa perjudica molt les sensacions.

Luis Benguerel, soci d’Anattea Gestión, va explicar ahir que les caigudes arriben en un moment de molts nervis al mercat, però –va afegir– l’Ibex és un índex especial i no sol tenir gaire interès entre els inversors internacio­nals. Tot i això, el comportame­nt negatiu també va ser present ahir en altres ciutats europees, com per exemple a Frankfurt, que va caure un 0,97%, i a París, un 1,37%.

Jaume Puig, director general de GVC Gaesco Gestión,

En punts 8.511,9 8.000 7.000

FONT: matisa que les caigudes passen després que “l’Ibex hagi estat pujant durant gairebé un mes seguit des de mitjans de juliol fins a mitjans d’agost”. Ha estat durant la segona quinzena d’agost que ha entrat en números vermells, d’on encara no ha sortit.

Tot i aquesta ratxa tan negativa, Puig puntualitz­a que l’Ibex cau menys que la resta dels grans índexs internacio­nals i que, alhora, continua per sobre dels mínims de l’any a què es van arribar amb la guerra d’Ucraïna a finals del primer trimestre.

Ja hi va haver dues vegades més al llarg de la història en què l’Ibex va caure durant deu jornades seguides. Va ser el desembre del 2015 i el novembre del 2017, informa Efe.

Al balanç de l’agost, la caiguda és d’un 3,3%, i en comparació amb el de principis del 2022, l’índex retalla un 9,5%. Durant la jornada hi va haver un descens malgrat que va començar la sessió amb guanys. I això que el dia abans Wall Street havia registrat caigudes.

El comportame­nt dels valors que formen l’Ibex va ser molt desigual i no van seguir un patró únic. Dels grans valors, només va pujar el BBVA, un 0,11%; Inditex va cedir un 2,66% (el segon descens més gran de l’Ibex) i Iberdrola un 2,44% (quart lloc). Red Eléctrica va liderar les baixades amb un -3,54%. Nou companyies van pujar, amb Meliá Hotels al primer lloc, amb una alça d’un 2,98%, i CaixaBank va guanyar un 2,11%.

Ahir va transcendi­r que l’activitat manufactur­era a la Xina i la producció al Japó continuave­n mostrant senyals de certa debilitat. Amb aquestes dades macroeconò­miques, a l’Àsia, la borsa de Tòquio va baixar un 0,37%, Hong Kong va pujar un 0,03% i Xangai va perdre un 0,78%.

Pel que fa a les matèries primeres, el barril de petroli Brent es negociava a menys de 97 dòlars, amb un descens d’un 2,5%. ●

La pitjor ratxa de l’Ibex de la seva història

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain