La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia privilegia Delta i Air France-KLM per a la venda d’Ita Airways

- Anna Buj

Itàlia acaba de fer un gir en la venda de l’aerolínia Ita Airways, nascuda de les cendres de l’antiga Alitalia, després de privilegia­r un consorci format pel fons dels Estats Units Certares i les aerolínies Delta Airlines i Air France-KLM, amb qui han començat negociacio­ns exclusives. Es tracta d’un cop de porta als altres interessat­s, el colós marítim MSC i l’aerolínia alemanya Lufthansa, amb qui estaven parlant des de principi d’any.

Roma voldria mantenir un 45% de les accions i dos membres del consell d’administra­ció

Segons el Ministeri d’Economia italià, l’oferta de Certares, Delta i Air France- KLM respon millor als “objectius fixats pel decret del primer ministre”. Tot i això, el Govern italià precisa que els acords només seran vinculants si els continguts són “plenament satisfacto­ris per a l’accionista públic”.

La premsa italiana explica que es tracta d’una decisió d’últim minut i que el Govern italià de Mario Draghi ha preferit aquesta oferta perquè l’Estat continuari­a controlant al voltant d’un 45% de les accions de la companyia i es quedaria amb dos dels cinc membres del consell d’administra­ció. És a dir, tindria un cert marge de control sobre el futur de l’empresa i el poder de veto per a les decisions estratègiq­ues. En canvi, MSC i Lufthansa només volien deixar un 20% al Ministeri d’Economia italià.

Al principi el fons dels Estats Units Certares pagaria uns 600 milions d’euros per un 55% d’Ita i Air FranceKLM, i Delta entraria en una fase posterior, amb la compra a Certares d’un 9,9% i un 5% de la seva part, respectiva­ment.

Aquesta via, amb què l’Estat italià mantindria una presència a Ita, podria haver estat triada pensant que agradaria més a un futur govern de dretes, ja que la coalició liderada per Giorgia Meloni, de Germans d’Itàlia, té totes les probabilit­ats de guanyar les eleccions del 25 de setembre. Meloni ha demanat de congelar la venda d’Ita fins que prengui possessió el pròxim executiu. Tot i això, la ultradreta­na ja va deixar molt clar ahir que no havia apreciat gens que Draghi hagi mogut fitxa: “Recordo que l’actual Govern italià només hauria de fer el mínim, no crec que una qüestió tan estratègic­a sigui competènci­a seva”, va dir des de Pescara, on continuava la seva campanya electoral. “És un altre tros d’Itàlia que se’n va, i faré tot el que pugui per impedir-ho”, va afegir, quan encara queden més de tres setmanes per a la cita a les urnes. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain