La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més enllà de la realitat

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet EcP mPichís

Va créixer en un barri de Toledo immers en la pobresa: “Vaig convertir els abocadors en mons galàctics en els quals jugava amb els meus amics. La imaginació era el meu metavers”. Amb els anys va fundar Virtual Voyagers (2018), una companyia pionera en realitat virtual que treballa en la construcci­ó dels metaversos de gegants com Meta (Facebook) o Vodafone i que ha arribat a gestionar més de dos-cents projectesp­eramarques­com Ferrari, Disney, Ikea, Inditex, Acciona o Mastercard. Explica la seva història a Metaverso. Pioneros en un viaje más allá de la realidad ( LID). Un món encara incipient, però ja hi ha protometav­ersos com Zepeto, empresa coreana per costumitza­r el teu avatar i comprar-te roba virtual o ungles de marques de luxe. “No s’imagina la quantitat d’usuaris que hi ha a Corea i a la Xina”. gran temor eren les rates, que aprofitave­n el silenci de la nit per perforar les parets finíssimes. Quan el veí de baix pegava a la seva dona era com si fossin al nostre menjador.

Una imatge impactant.

Al voltant dels blocs, un gran erm amb carreteres a mig acabar, runa i muntanyes que eren abocadors amb substàncie­s químiques de milers de colors que formaven enormes llacs. Televisors apilats per desenes d’una tirada fallida, molts ferros, blocs de formigó...

Aquell era el seu terreny de joc?

Allà amb els meus amics convertíem els abocadors en camps de batalla espacials, les rentadores abandonade­s eren les nostres naus espacials, i els jonquis eren zombis. La imaginació era la nostra realitat virtual.

Era feliç?

La família de la meva mare tenia diners. Quan anàvem a visitar els avis o el club militar amb els cosins, ens banyàvem a la piscina i ens portaven refrescos a la gandula. Però aviat em vaig adonar que en aquell món de rics hi havia més debilitats psicològiq­ues que en el pobre. Per a mi créixer a Malvinas va ser un regal.

I d’allà a crear Virtual Voyagers?

El vaig crear amb quatre amics aventurers. Vam comprar les primeres ulleres rudimentàr­ies de realitat virtual, que em van portar a connectar amb la meva infantesa, quan feia servir la imaginació per evadirme. Tot era incipient.

El moment de crear contingut.

Sí, vam crear una empresa descentral­itzada amb persones de tot el món, i això ens ha permès treballar en 230 projectes per a unes 88 grans marques.

Com s’accedeix a aquest món virtual?

La manera més immersiva de moment segueixen sent les ulleres de realitat virtual, és com quan a la pel·lícula Mary Poppins fan un

dibuix a terra i s’hi fiquen.

Arribarem a utilitzar els cinc sentits?

Ja hi ha prototips que et fan sentir a través de guants i samarretes, però amb el temps tot això es resumirà en un braçalet que t’enviarà impulsos.

Pot ser aterridor.

Tu tries. En cada metavers ens submergire­m en una història que està passant en temps real, des d’una guerra intergalàc­tica fins a un fet històric.

Serem observador­s?

O podrem pertànyer a un bàndol o a l’altre, però un cop dins en formarem part.

El perill és que deixi d’interessar-nos el món real.

Hi haurà gent que s’enganxarà com s’ha enganxat a internet, però amb el temps aprendrem a gestionar-lo.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain