La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden apuja el to i acusa Trump de ser “una amenaça per a la democràcia”

El líder acusa l’expresiden­t i els seus d’encoratjar la violència i l’autoritari­sme

- Fernando García

Ha estat probableme­nt la seva intervenci­ó més encesa des que va arribar a la Casa Blanca.

Ficat ja de ple a la campanya de les eleccions a mig mandat del 8 de novembre, Joe Biden va desplegar dimarts a la nit tota la fúria que sembla capaç d’expressar per cridar els nord-americans a expulsar de la política Donald Trump perquè és “una amenaça contra els fonaments mateixos de la nostra república”.

El president va triar per al seu discurs el Saló de la Independèn­cia de Filadèlfia, bressol dels Estats Units, ja que va ser on es van firmar la Declaració d’Independèn­cia i la Constituci­ó. Les television­s van transmetre en directe la intervenci­ó, anunciada sota la consigna de “salvar l’ànima d’una nació”.

Feia dos dies que la Fiscalia General dels EUA havia apuntat a una possible imputació de l’expresiden­t per obstrucció a la justícia mitjançant l’ocultació dels documents secrets finalment requisats per l’FBI a la seva casa de Florida.

En aquest context, i en clau preelector­al, Biden va aparcar definitiva­ment les subtileses i cauteles, les al·lusions implícites i les indirectes, per assenyalar literalmen­t amb el dit el seu predecesso­r en el càrrec com a enemic intern número u de la nació. “Trump i els altres republican­s extrems del MAGA [els del lema “Make America great again (Fem que Amèrica torni a ser gran)] promouen líders autoritari­s i aviven les flames de la violència política. I estan decidits a fer retrocedir aquest país”, va dir el mandatari en un to més alçat que mai. Per això cal fer-los fora, va venir a dir, tot i que ho va expressar amb unes altres paraules: “Cal votar, votar, votar”, va emfatitzar. Perquè cal deixar de donar per fet que el sistema sobreviu. “Durant molt de temps ens vam pensar que la democràcia dels Estats Units estava garantida. Però no ho està! Hem de defensar-la, protegir-la, posar-nos drets”, va exclamar.

Biden va lamentar que el Partit Republicà estigui avui “dominat, conduït i intimidat per Donald Trump i els MAGA”. Perquè això representa “una amenaça per al país”, va reiterar. Va afegir que aquest és un perill que ell, com a president de tots els nord-americans, vol conjurar. I que havia volgut dir-ho, així com demanar el suport dels seus conciutada­ns, “al lloc on va començar tot”: el lloc on els pares de la pàtria van assentar els pilars d’un país en què avui, més de dos segles després i amb una guerra civil pel mig, la meitat de la població creu que s’encamina cap a una nova confrontac­ió violenta.

El president va intentar precisar ahir els seus atacs als trumpistes quan un informador de la ultraconse­rvadora cadena Fox li va preguntar si considerav­a que tots els seguidors de l’expresiden­t són una amenaça per al país. Biden va

“Ens pensem que la democràcia està garantida, i no ho està”, clama Biden dos mesos abans de les eleccions

respondre primer: “No considero que cap partidari de Trump sigui una amenaça per al país”. I després va afegir: “Crec que qualsevol que crida a l’ús de la violència, no la condemna quan es practica, es nega a reconèixer que s’han guanyat unes eleccions i insisteix a canviar la manera de comptar els vots representa una amenaça per a la democràcia”.

El líder republicà a la Cambra de Representa­nts, Kevin McCarthy, va acusar Biden de “dividir, degradar i menysprear els seus compatriot­es”. Ell i la resta dels dirigents del seu partit sembla que han oblidat qui va promoure el cop del 6 de gener del 2021. ●

 ?? ! ?? Biden en el seu discurs al Saló de la Independèn­cia de Filadèlfia, bressol dels Estats Units
! Biden en el seu discurs al Saló de la Independèn­cia de Filadèlfia, bressol dels Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain