La Vanguardia (Català-1ª edició)

I Rússia continua com si res

- Jordi Juan Director

Més enllà de les declaracio­ns altisonant­s dels dirigents europeus sobre les sancions que s’imposen al règim de Vladímir Putin, l’autèntica realitat és que, a data d’avui, Europa ho està passant molt pitjor que no pas Rússia. No discutirem aquí i ara, amb el que està passant a Ucraïna, que és lògic i normal que la UE miri de castigar econòmicam­ent Rússia, ja que val més prendre mesures econòmique­s que no pas optar per una invasió militar que suposaria una tercera guerra mundial. Val més mirar de guanyar amb sancions econòmique­s que no pas enviant tancs.

Però queda clar que la bel·ligerància de la UE contra Rússia acaba sent un bumerang que perjudica més els ciutadans europeus que no pas els russos. Ha passat ara amb l’anunci del G-7 de divendres de posar un sostre al preu del petroli que prové de Rússia. La intenció eradeixar definançar l’economia russaperqu­è deixi de reinvertir els beneficis en la guerra a Ucraïna. No van passar ni dues hores entre l’anunci del G-7 i la resposta russa, que va consistir a suspendre el gas que envien a Europa a través del gasoducte Nord Stream. L’excusa adduïda era una suposada fuga. El dany que aquesta decisió pot causar a Europa és força més alt que les sancions imposades a Rússia.

Al nostre suplement econòmic Diners, que cada diumenge aconseguei­x centrar el debat del que realment interessa de la macroecono­mia mundial, el nostre correspons­al a Moscou, Gonzalo Aragonés, posa el dit a la nafra: l’economia russa continua funcionant malgrat totes les sancions imposades per Occident. Els experts consideren que amb una reducció del creixement se’n pot acabar ressentint, però això no provocarà una crisi prou profunda perquè Putin es replantegi la invasió d’Ucraïna. En aquest sentit, l’augment de les exportacio­ns de gas i petroli a altres zones del món –especialme­nt la Xina– que no apliquen les polítiques de càstig que imposa Occident és un factor que salva l’economia russa. Ara com ara la guerra a Ucraïna no li va tan bé a Rússia com Putin preveia, però la guerra econòmica està perjudican­t més Europa, que està a punt de viure un hivern que sembla més un infern.

 ?? FABR
CE COFFR
N
 / AFP ??
FABR CE COFFR N / AFP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain