La Vanguardia (Català-1ª edició)

“A Joan Pau I el van deixar morir”

- E N T R E V I STA ÁLEX RODRÍGUEZ

Francesc beatificar­à avui a Roma Joan Pau I, el segon dels tres papes que hi va haver el 1978. Elegit el 26 d’agost, moria el 28 de setembre. Successor de Pau VI, Albino Luciani va captivar el món amb el seu somriure, però la seva delicada salut li va jugar una mala passada. Moria d’un atac de cor el 28 de setembre. La seva traumàtica mort va donar pas al segon pontificat més llarg de la història de l’Església, el de Karol Wojtyla, Joan Pau II. Sense males intencions, l’“entorn” de Joan Pau I “el va deixar morir”, perquè era sol al seu apartament papal i, un cop acabat d’assumir el càrrec, no tenia a l’abast la infraestru­ctura pròpia d’una persona amb una salut tan delicada. Així ho explica en aquesta entrevista Giovanni Maria Vian, editor i un dels coautors del llibre El Papa sin corona. Vida y muerte de Juan Pablo I (BACÍ, 2022)

Es preveia un conclave llarg i tempestuós, però, després que se celebrés el del 1939 que va elegir Eugenio Pacelli, va ser el més breu del segle XX. El 26 d’agost del 1978, a la quarta votació, Albino Luciani va abandonar el conclave com Joan Pau I. No s’ho creia ni ell. Per què creu que va ser elegit? S’estava buscant una continuïta­t amb Pau VI i l’opció més evident era la seva mà dreta, Benelli, arquebisbe de Florència, que havia estat la mà dura de Montini amb la Cúria i, per tant, estava vetat per ella. El front montiniano va tenir la intel·ligència de col·locar un home fidel a la memòria de Pau VI, però no mal benedicció per l’any que vindrà que potser ens concedeixi completame­nt”. Potser, diu... Mor el dia 28 de setembre del 1978. El pressentim­ent que no tindria una vida gaire llarga i que el càrrec que va assumir era molt, molt pesat, procedeix d’un testimoni d’alguns anys abans de la seva mort quan, com a patriarca de Venècia, viatja una nit amb tren i arriba a Roma sense afaitar-se per impulsar la petició de secularitz­ació d’un capellà a qui apreciava molt. Destruït i cansat, assegura després de despatxar el cas en la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe: “Aquest càrrec m’esclafarà”. Es referia al patriarcat de Venècia, una diòcesi en realitat molt petita. Si això va ser així, la Corona triple, la corona papal, que ell no es va posar mai, l’esclafa.

Una mort traumàtica mal gestionada per la Santa Seu, que va donar informacio­ns errònies, si no falses, i es va negar que se li practiqués l’autòpsia, que passa amb una Itàlia convulsa pel recent assassinat del líder de la Democràcia Cristiana, Aldo Moro, per les Brigades Roges. Un caldo de cultiu perfecte que alimenta teories conspirati­ves i la hipòtesi de l’assassinat del nou papa...

Banc Vaticà “El volia reformar; la seva gestió estava condiciona­da per dos delinqüent­s”

 ?? Keystone / Getty ?? El nou pontífex saluda els fidels aplegats a la plaça de Sant Pere
Keystone / Getty El nou pontífex saluda els fidels aplegats a la plaça de Sant Pere

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain